Kalp hastalıkları, günümüzde büyükten küçüğe herkesin sorunu. Bu problemi alıç bitkisini düzenli kullanarak en aza indirmek mümkün. Alıç bitkisinin bilmediğiniz faydalarını sizinle paylaşıyoruz.
Pembe beyaz renkte çiçek açan alıç ağacı daha çok yabani olarak yetişir. Türkiye’de, derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde bulunur. Alıç ağacının boyu 6 metre civarındadır ve nadiren 12 metreyi bulabilir. Meyveleri muşmulaya benzer, renkleri kırmızı ya da koyu sarı renktedir. Ekşi muşmulaya benzer mayhoş tattadır. Alıç, flavonlar, sıtasterin, adenozin, adenin ve guanin gibi maddeler ve C vitamini başta olmak üzere çeşitli vitaminler içerir.
Faydaları
*Önemli bir kalp ve damar sağlığı destekleyicisi olan alıç, kalp damarlarını genişleterek kanın daha rahat pompalanmasını ve dolaşmasını sağlar. Böylece kalbin yükünü hafifletir
*Kalbi kuvvetlendirir ve damar sertliğine karşı koruyucudur
*Kalp krizi riskini azaltır
*Düzensiz kalp atışına karşı da koruyucu ve tedavi edici etki gösterir
* Sinirler üzerinde yatıştırıcı etkisi ile sinir bozukluğunu ve sinirsel çarpıntıları giderir
*Beyne kan akışını arttırır
*Uykusuzluğa iyi gelir
*Yüksek tansiyonu düşürür
* Mideyi kuvvetlendirir
*Spazm çözücü ve idrar söktürücüdür
*Cinsel gücü arttırır
Kullanımı:
Vücutta alışkanlık yapmadığı ve zararlı olabilecek maddeler içermediği için alıç, uzun süreli olarak kullanılabilir. Zaten etkilerini göstermesi için belli bir süre kullanmak gerekir.
ü Alıç çiçeğinden yapılan alıç çayı ile alıç meyvesi kalp krizi riskini azaltır ve kalp krizi sonrası iyileşmeyi kolaylaştırır
ü Lapa haline getirilip şişliklerin üzerine konursa faydası görülür
ü Suyu şerbet yapılıp içilirse baş ağrısını keser