Kütük Mermer Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Kütük, hayatındaki yol haritasını babasının öğütleriyle çizdiğini söyledi.
Gönül Mayası Adamlar programında Atak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çay’ın sorularını yanıtlayan İsmet Kütük, ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili olmasının öneminden bahsetti.
Çocuklarının tüm faaliyetlerini yakından takip ettiğini belirten Çatalzeytinli işadamı İsmet Kütük, geçtiğimiz yıl vefat eden babası rahmetli Mithat Kütük ile arkadaş gibi olduklarını vurguladı. Baba nasihatlerinin insanın hayata tutunması için önemli olduğunu kaydeden Kütük, babasının ‘Oğlum, sana taş atana, ekmek atacaksın’ öğüdünü benimseyerek yaşadığını belirtti.
İşadamı Kütük’ün okul hayatı, askerlik, ticarete başlayışı, başarısı, aile hayatı ve çocukların yetiştirilmesinin önemiyle ilgili birçok konuya değindiği programda ayrıca, Cideli sanatçımız Ahmet Aykın sahne aldı.
Çatalzeytinliler Yardımlaşma Derneği’nde gerçekleşen programda Kütük Mermer Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Kütük, hayatıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Kastamonulular olarak maneviyatımız yüksek”
-1949 yılında Kirazlı Köyü’nde doğdum. İlkokulun ardından İskele Camii’nde 2-3 yıl hafızlık eğitimi aldım. Ardından köye döndüm ailemin tarım ve hayvancılık işlerinde yardımcı olmaya çalıştım. Bu sırada askerlik zamanım gelmişti. Babam ve arkadaşları ehliyet almam için bir kitap vermişlerdi. Kitapta tamircilikle ilgili bilgilerde vardı. Askerlik yoklamasına gittiğimde tamircilikle ilgili bilgim olduğumu söyledim böylece ordu donatım bölümünden kaydım yapıldı. Balıkesir’deki 4 aylık acemi eğitimi sonrası 4 ay da çavuşluk talimgahına hazırlandım. Çavuşluk rütbesini kazandım, tayinim Urfa’ya çıktı. Orada Balıklı Göl’ü, İbrahim Peygamberi, yangının içine attıkları yeri gördüm.. Takdir edersiniz Kastamonulular olarak maneviyatımız yüksek. Evliyalar diyarından gelen insanlar olarak böyle yerleri görmemiz bizim için onur kaynağı olmalıdır.
“Ticaretin ilk mayasını gön satarak, attım”
-Ticari hayatım ilk dedemden öğrendiklerimle başladı. Köyde celepçilik yapardı dedem. Kastamonu’da herkesin tanıdığı Uzun Hasan vardı, dedemin dostuydu. Hayvanları kestikten sonra gönlerini alır, satardı.
-Ben 10 yaşındaydım, bir gün Emin ağabey diye bir büyüğümüz hayvan kesti. Baktım, gön orada duruyor. Dedemden ticaret konusunda az çok bir şeyler öğrenmişim. Dedemden gönü almak için müsaade istedim. Olurunu alınca da Emin ağabeyden gönü 2,5 liraya aldım. Çatalzeytin’de 6 liraya sattım. İlk ticari girişimimdir bu olay. Ticaretin ilk mayasını orda attım.
-1970’in sonlarında İstanbul’a geldim. Askerden sonra amcam Ali Kütük’ün yanında çalışmaya başladım. İstanbul’da dayılarımla ortak bir mermer fabrikası kurmuşlardı. 5 yıl kadar amcamla çalıştım. 1975 yılında amcama kendi iş yerimi kurmak istediğimi söyledim. Bana şirketin %25 hissesini verdi. Bu şekilde 1979 yılına kadar yine birlikte çalıştık. Daha sonra tekrar tatlı bir pazarlık yaptık kendisinden fabrikayı 10 yıllığına kiraladım. Hayat şartları beni amcamdan ayrılıp, yeni bir yer açmaya getirdi. Üsküdar Altunizade de bir yer aldım, orda mermer atölyesi kurdum. Öteden beri geniş çalışmaya alışmışım, bu nedenle daha büyük bir iş yeri açmak için uğraştım.
Birde baba nasihatı var…
-Bu arada babamın nasihatlarını da tutmaya çalışıyorum. Babamla hem arkadaş gibiydik, hem de baba-oğul. Her sırrımızı paylaşırdık. Oğlum, sana taş atana, ekmek atacaksın derdi. Hep doğruyu konuşacaksın. Düşmanına da doğruyu söyleyeceksin, dostuna da. Bir de su akarken kabını dolduracaksın. Sular bir gün kesildiği zaman su yok demeyeceksin.
Gönül Mayası Adamlar programının söyleşi yöneticiliğini üstlenen Atak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çay, Çatalzeytin Derneği’nin önümüzdeki dönem vereceği bursa katkı sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Çatalzeytinli işadamı Çay, “Siz başarılı ve gerçekten bursa ihtiyaç duyan gençleri bizle tanıştırın. Biz elimizden geleni yapalım.” dedi.
“ Kendimi karıncadan daha aşağıda görürüm”
-Ticari hayatımda olsun özel yaşantımda olsun hiçbir zaman böbürlenmedim. Kendimi yerdeki karıncadan daha aşağı görürüm. Çünkü karınca yerin dibindedir, onun sesini ve inleyişini duyan bir yaratan var.
“Toprak, ne kadar güzel olursa olsun, onu işlemeyince verim vermez”
-1971 yılında evlendim. Eşim sağolsun, bana çok destek oldu. Toprak, ne kadar güzel olursa olsun, onu işlemeyince verim vermez. Eğitim önce anneden başlıyor. Annelerin çocuklarını okul hayatında çok güzel şekilde takip etmeleri gerekiyor, tabi babalarında. Ben çocuklarımı ilkokuldan üniversiteye kadar santim santim takip ettim. Çocuklarımızın hepsi yüksekokul mezunudur. Bundan sonra bayrağı oğlum Bilal’a devrediyorum, bunu da burada sizinle paylaşıyorum.
“Burs konusunda elimden geleni yapıyorum”
-Burs verdiğim çocuklardan birisi üniversiteyi bitirmiş. Ben üniversiteyi bitirdim, artık burs istemiyorum, diye beni aradı. Kastamonulu bu tür insanlarla gurur duymak lazım. Benim gibi Kastamonu’muzda çok işadamı var. Onlarda ellerinden geldiği kadar her konuda yardımcı oluyorlar bende burs konusunda elimden geleni yapıyorum. Bir yılı düşünürsen tohum ek, 10 yıl sonrasını düşünürsen meyve ek. Ama 100 yıl sonrasını düşünüyorsan insan yetiştir, demişler. Bu demektir ki; öğrenci yetiştir, çoluğunu, çocuğunu okut. Biz Müslümanlar olarak çocuğumuz doğduğunda kulağına ezan okuruz doğru bu çok güzel bir şey. Ama İsrail çocukları doğduğunda sen dünyaya hakim olacaksın diyor. Çocuklarımıza biraz da yöneticilik eğitimi vermeliyiz.
“ Çok para kazanmayı değil, iyi bir kul olmayı hedeflemek lazım”
-Biz neden Kastamonulular, Çatalzeytinliler olarak buradayız. Neden Çankırılı yok. Demek ki biz birlik beraberlik içerisindeyiz bunları düşünmemiz lazım Çok para kazanmayı değil, mutlu ve iyi bir kul olmayı hedeflemek lazım. Çok çalışmaktan kazanan var ama çok çalışmaktan ölen yoktur.