Günlük hayatın ayılmaz parçası olan şeker, artık her gıda maddesinde karşımıza çıkıyor. Hammaddesi şeker pancarı ve şeker kamışı olan bu masum görünen gıda, aslında birçok hastalığın tetikleyicisi.
Günlük hayatın ayılmaz parçası olan şeker, artık her gıda maddesinde karşımıza çıkıyor. Hammaddesi şeker pancarı ve şeker kamışı olan bu masum görünen gıda, aslında birçok hastalığın tetikleyicisi. Araştırmalara göre şeker, mutluluk seviyesini arttırıyor, kin duygusunu azaltıyor. Maalesef ki şeker sadece duygusal anlamda iyi hissettiriyor. Bunun yanında vücuda verdiği zararlar saymakla bitmiyor.
Ortak zaafımız olan kek, pasta, baklava gibi yiyeceklerin içinde şeker olduğu herkes tarafından biliniyor. Tehlikeli olan, şekerin artık yerli yersiz neredeyse bütün hazır gıdaların içine konuyor olması. Bazı gıdalardaki şeker ise tüketiciyi yanıltarak çekici hale getiriliyor. Bebek maması, mısır gevreği, sosis, mayonez, ketçap, pizza, hamburger ekmeği, kola, hazır meyve suyu bunlardan bazıları. Tadına aldandığımız bu gıdalar aslında bir beyaz zehir.
Şekerin vücudunuza zararları
• Fazla şeker tüketmek kan şekerini çok çabuk artırır ve pankreas aşırı insülin salgılar. Buna “metabolik sendrom” denir. İnsülin, şekeri regüle ettikten sonra fazlasını yağ olarak depolar. Kan şekerindeki ani düşüş ise sürekli acıkma hissine ve yemeye yol açar.
• Diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, böbrek taşları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden olur.
• Kan dolaşımıyla vücudun her tarafına taşınan şeker özellikle de göbek, kalçalar, göğüsler ve bacağın üst kısmında toplanır. Bu bölgeler de dolduğunda, yağ asitleri kalp ve böbrek gibi aktif organlara dağılır. Böylece organlar gittikçe yavaşlar. Sonuç olarak dokuları bozularak yağa dönüşür.
• Bağışıklık sistemi zayıflar. Vücut soğuk, sıcak veya mikroplara karşı koyamaz.
Şeker gizli isimlerle yazılıyor, dikkat edin!
Yiyeceklerin “içindekiler” listesinde şekerin farklı isimlerle gizlenmiş olduğunu görebilirsiniz. Bu isimler ne mi? Sakaroz, esmer şeker, mısır şurubu, nişasta bazlı sıvı şeker, dekstroz, sorbitol, mannitol, xylitol, früktoz, meyve şurubu, glikoz, glikoz şurubu, bal, invert şeker, laktoz, maltoz, akçaağaç şurubu, melas, şeker şurubu, turbinado, amazake.
Bebek mamaları şeker deposu
Özellikle bebek mamasında bile şeker olması, çocukların beslenme zevkinin bir ömür boyu yanlış yolda gitmesine neden olur. Günümüzde artan aşırı şişmanlığın sorumlularından biri de bebekken tanışılan şeker olsa gerek. Bebek mamasında anne sütüne oranla yüzde 60 daha fazla şeker bulunuyor!
Şekerdeki genetik risk
Şekerle ilgili çok önemli başka bir tehlike daha var. Genetiğiyle oynanmış mısırdan “mısır şekeri” üretiliyor. “Nişasta bazlı sıvı şeker” de denilen bu genetiğiyle oynanmış şeker, çikolata, gofret, gazlı içecek, baklava, mısır gevreği gibi endüstriyel gıdalarda sıkça kullanılıyor. Doğal olmayan, genetiğiyle oynanmış yiyeceklerin, insan sağlığına olumsuz etkileri bulnuyor.