Ayşe Tüter, yemek pişirme önerilerini Gazete İstamonu okurları için paylaştı.Birçok televizyon kanalında yemek programı yapan, yemek yazarı Ayşe Tüter, Feshane Kastamonu Günleri’nde Reis Gıda standında katılımcılara hazırladığı Kastamonu yöresel yemeklerini ikram etti.
Sağlıklı beslenme projelerinde Reis Gıda ile işbirliği içerisinde olduğunu ifade eden Tüter, gıda terörüne ev yemekleri ile karşı konulabileceğini, pratik atıştırmalıklar arasında çorbanın muhakkak olması gerektiğini söyledi.
Çocukların 2 yaşına kadar tüm gıdaların tadının farkına varması gerektiğini vurgulayan Tüter, internetteki yemek tariflerinin hepsine itimat edilmemesi gerektiğini kaydetti.Aslen İnebolu Evrenyeli olan Ayşe Tüter, talep edilmesi halinde ise Kastamonu yöresel yemekleri kitabını memnuniyetle hazırlayacağını dile getirdi.
Yemek kavrulmamalı
Yemek yaparken özellikle pişirme tekniklerine önem verdiğini belirten Ayşe Tüter, “Mesela ben artık yemekleri kavurarak yapmıyorum. Çünkü kavrulan yemekler kalori değerini 3 kat artırıyor. Yağda az sotaleyip sonrasında kısık ateşte ve susuz pişirmeyi tercih ediyorum.”dedi.
Hazırladığı tariflerin sağlıklı ve besleyici olmasına, çocukların ve yaşlıların rahatlıkla tüketebilmesine dikkat ettiğini söyleyen Tüter, ayrıca alım gücünü göz önünde bulundurarak, besin değerini koruyan ekonomik tarifleri tercih etmeye gayret gösterdiğini ifade etti.
Okul öncesi beslenme alışkanlığı kazandırılmalı
Çocukların 2 yaşına kadar tüm besinlerin tadına varması gerektiğini vurgulayanTüter, “ Anneler, çocuklarına okula gidene kadar yeme alışkanlığını kazandırmalılar.Beslenme alışkanlığını kazandırmak, emek ve sabır isteyen bir durum, bu konuda anneler ısrarcı olmalı. Özellikle bakliyat, beslenmede ihmal edilmemeli. Çünkü kuru baklagiller bağışıklık sisteminin en güçlü koruyucusudur, hastalığı önler.Ayrıca yağ yakımında da etkisi oldukça fazladır. Biz beslenme konusunda doktorlarla sürekli irtibat halindeyiz Mesela; bir tabak mercimek çorbasından sonra yenen bir dilim börek metabolizmanın daha hızlı çalışması sonucu daha kolay yakılır.” şeklinde konuştu.
İnternetteki yemek tariflerine dikkat
Tüter, yemek yapmayı yeni öğrenenlerin internetteki tarifleri uygularken dikkat etmesi gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: “İnternet çok faydalı bir kaynak ama maalesef her bilgi doğru değil. Ben tecrübesi olan büyüklere daha fazla itimat ediyorum bu konuda. Tatbikî gençlerin fikirlerini de önemsiyorum.”
Hazırladığı yemeklerin hepsinde yemeğin burukluğunu alması için 1 kesme şeker kullandığını açıklayanTüter, özel tarifleri de isteyen herkesle paylaştığını “Başkasının hazırladığı tarifte eksik ya da tarife daha güzel lezzet katacak bir önerim varsa muhakkak paylaşırım. Bu tarifler bana öbür dünyada lazım değil, Herkese faydalı olmak isterim. Yapan kişi de emek harcıyor, zaman harcıyor bunların zayi olmasını istemem. Hatta tarifte unuttuğum bir şey olursa sonrasında çok üzülürüm.” cümleleriyle ifade etti.
Sağlıklı yemek=iyi malzeme
Sağlıklı yemek yapmak için malzemenin iyi seçilmesinin gerektiğini belirtenTüter, Reis Gıda’nın maddiyattan önce insan sağlığına önem verdiğini de sözlerine ekledi.
Tüter, Mehmet Reis’le yaklaşık 16 yıl önce televizyon programında tanıştıklarını hatırlatarak, “Ortak yer aldığımız bir televizyon programında Mehmet Bey ile hemşeri olduğumuzu öğrendim. Sonrasında birçok projede ve aktivitede yer almamızın yanı sıra Reis Gıda’ya yemek kitapçıkları da hazırladım.Mehmet Bey sağlıklı beslenme konusuna gerçekten çok önem veriyor.” dedi.
Sağlıklı lezzetlerle İstamonu’da!
Ailesinin Kastamonu’dan uzun yıllar önce göç ettiğini anlatanTüter, Kastamonu’ya merak ettiği için 1 kez gittiğini ve 2-3 gün konaklama fırsatı bulduğunu söyledi.
Son olarak, Yazı İşleri Müdürümüz Gözde Yüksel’in İstamonu okurları için yemek tariflerini paylaşmasını talep ettiği Ayşe Tüter, Yüksel’in bu teklifine olumlu cevap verdi.