Kastamonu’da geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan coğrafi işaretli siyezin hasadına başlandı
İlaçsız, gübresiz büyüyebilen tek tahıl ürünü olan ve geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan siyez, biçerdöverlerle hasat edilmeye başlandı. İhansangazi’de “kabulca” veya “kaplıca” olarak adlandırılan siyez buğdayının yaklaşık yüzde 70’i bulgur, geri kalan bölümü de un ve yem olarak tezgahlarda yerini alıyor. İlçede siyez üreten çiftçiler,bu yılki rekolteden memnun olduklarını ifade ettiler.
Ekimini yaptıktan sonra gelişimini gözleyerek, 9-10 aylık sürecin ardından hasadını yaptıklarını belirten İhsangazili çiftçi Yasin Ciğerci; “Her yıl 20 Temmuz gibi hasadını yapardık. Bu yıl hava şartlarından dolayı 5 Ağustos’a kadar bekledik. Eğer erken hasat yapsaydık yeşil olarak biçmiş olacaktık. Erken biçtiğiniz zaman kendisini beslememiş olur. Siyez buğdayımız kendisini iyi yetiştirdiği için güzel bir sonuç ortaya çıktı. Hasattan sonra taş değirmende işleyerek katma değerli ürünler üreteceğiz. Türkiye ekonomisine katkı sağlamak istiyorum. Bu sebeple gelecek sene daha çok siyez ekmeyi düşünüyorum. Herkes çiftçiliğe özen göstermeli. Genç arkadaşlarımız da bunu yapsın” dedi.