UNESCO Gastronomi Yenilikçi Şehirler Ağına adaylık süreci çalışmalarını sürdüren Kastamonu’nun mutfak kültürünün tanıtılması için Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Uluslararası Gastronomi Kongresi düzenlenecek.
Kastamonu’nun yöresel ürünlerinin tanıtımının yapılacağı Kastamonu’nun ev sahipliğinde, Türkiye ile birlikte çok sayıda çeşitli ülkelerden davetlilerin katılacağı kongrede 200’den fazla akademisyenin katılması bekleniyor. Kastamonu’ya ait yemeklerin sokak lezzetleri adı altında düzenlenecek etkinlikte ünlü şefler tarafından pişirilerek davetlilere ikram edilmesi planlanıyor.
Kongresi’yle bu sürecin önemli bir adımını atacaklarını belirten Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Alptekin Sökmen, “2023 yılında Uluslararası Gastronomi Kongresine ev sahipliğini Kastamonu yapacak. 2024 yılında yapılacak ve 24’üncüsü düzenlenecek olan Turizm Kongresine de yine ev sahipliğini Kastamonu Üniversitesi yapacak. Gastronomi Kongresini önümüzdeki yıl Ekim ayı içerisinde yapmayı planlıyoruz. Hazırlıklarımıza şimdiden başladık. Tabii ki kongre alanımız ve yerimiz olacak, burada konuşmalar gerçekleştirilecek ama bunun yanı sıra sokakta lezzetlerde olacak. İlçe Belediyelerimiz, yöresine ait yemekleri yaptırabilecek ve vatandaşlara ikram edebilecek. Yöresel lezzetlerimizin tanıtımının yanı sıra sürpriz aşçılarda kongreye gelerek renk katacak” şeklinde konuştu.
Hem akademisyen hem de şeflerden oluşan ünlü şefleri kongreye getirerek görsel ve lezzet bakımından şölen havasında geçecek bir kongre olacağını söyleyen Sökmen: “Buraya gelen gastronomi konusundaki uzmanlar hem akademisyen hem de şef olanlardan olacak. Bu arkadaşlarımıza Kastamonu’nun yöresel ürünlerinden uyarlamalar yapacağız. Bununla ürün geliştirme çalışmaları hedefliyoruz. Sadece akademik bildiri ya da konuşmaların dışına çıkarak çok yönlü, çok boyutlu hareketle inşallah eğlenceli festival havasında bir etkinlik olmasını planlıyoruz” diye konuştu.