featured
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Kayın mantarı yeni gelir kapısı

Kayın mantarı yeni gelir kapısı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kastamonu’da köylülere yeni gelir kapısı oluşturmak amacıyla lüks restoranlarda tüketilen ve diyet yapanlar tarafından tercih edilen organik kayın mantarı üretiminde başarı sağlandı

Kastamonu’da köylülere yeni gelir kapısı oluşturmak amacıyla lüks restoranlarda tüketilen ve diyet yapanlar tarafından tercih edilen organik kayın mantarı üretiminde başarı sağlandı. Kastamonu Valiliği, Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Orman Fakültesi, İŞKUR İl Müdürlüğü ve Kastamonu Ziraat Odası işbirliğiyle hazırlanan “Kayın Ağacı Kütüğünden Kültür Mantarı Yetiştirme Projesi” kapsamında başlatılan deneme üretiminde başarılı sonuçlar alındı.

KÜ Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÜMMER) Müdürü Doç. Dr. Sabri Ünal, gazetecilere yaptığı açıklamada, kayın mantarının kalsiyum, fosfor, potasyum, bakır, B1 ve B2 vitaminleriyle protein bakımından oldukça zengin olduğunu söyledi.

“Yağ olmaması sıfır kalori demek”

Kayın mantarının besin kaynağı olarak “lignin, selüloz ve hemiselüloz” gibi yapı maddelerini kullandığını ifade eden Ünal, mantarın, içeriğinde bu maddelerin yeterince bulunduğu tarımsal artıklarda da yetiştirilebileceğini vurguladı. İçeriğinin yüzde 90’ı su olan mantarda yağ bulunmadığına dikkati çeken Ünal, “Yağ olmaması, ‘sıfır kolesterol’ demek. Bu bakımdan diyet için ideal bir besin kaynağı. Özellikle lüks restoranlarda arzu edilen bir tür” diye konuştu. Ünal, kütükte yapılan üretimlerde, diğer tekniklere göre daha az hastalık olgusuna rastlandığını dile getirerek, bu tekniğin kolay, ucuz, verimi yüksek ve maliyeti düşük olduğu için tercih edildiğini anlattı.

Alternatif gelir

Musalla köyünde çiftçilik yapan Hasan Karaosmanoğlu ise Kastamonu Vali Yardımcısı Atila Kantay ve Doç. Dr. Ünal’ın desteğiyle mantar üretimine teşebbüs ettiğini belirtti. Evinin bahçesinde kurduğu seradaki 40 kütükte üretim yapmaya başladığını aktaran Karaosmanoğlu, “Kütüklerimizde mantarlarımız çıkmaya başladı. Kayın mantarının yanı sıra meşelere de şitake mantarı ekimi yaptık. İnşallah önümüzdeki günlerde daha da çok çıkacaklar. Bunların satışını yaparak, en azından alternatif gelir kaynağı elde etmek istiyorum” diye konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!