1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu: “Kastamonu’nun asıl sorunu göç”

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu: “Kastamonu’nun asıl sorunu göç”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu İSTAMONU’ya verdiği özel demeçte Kastamonu’ya yapılan yatırımları ve gündeme dair sorularımızı yanıtladı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu İSTAMONU’ya verdiği özel demeçte Kastamonu’ya yapılan yatırımları ve gündeme dair sorularımızı yanıtladı. Asıl sorunun göç olduğunu vurgulayan Kuzu, ilk fırsatta Kastamonu’yu ziyaret etmek istediğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta, Günaydın Grubu’nun iftar yemeği sonrası haber müdürümüz Murat Güven’e konuşan Kuzu, Kastamonu’ya henüz hiç gitmediğini, bunu kendisinde bir eksiklik olarak gördüğünü ancak Kastamonulular arasında çok sağlam dostlukları olduğunu vurgulayarak; “Fakat orada yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyorum” dedi.

Kuzu, “Kastamonu’nun aslında muazzam bir işbirliği var. Dernek, vakıf hemşericilik olarak güzel birliktelikler var” ifadelerini kullandı.

“Tersine göçün sağlanacağını ümit ediyorum”

“Kastamonu Havalimanı benim yakından bildiğim meseledir” diyen Kuzu, Adnan Menderes döneminde yapılan havalimanının 54 yıldır ihmal edildiğini, atıl durumda olduğunu hatırlatarak; “Başbakanımızı candan tebrik ediyorum, diğer illerle birlikte Kastamonu’yu da ihmal etmedi” şeklinde konuştu.

Kastamonu’nun asıl sorununun büyük şehirlere verdiği göç olduğuna işaret eden Kuzu, açılan havalimanı, yapımı devam eden Ilgaz Dağı Tüneli ve yapılan diğer yatırımların tersine göçü sağlayacağını ümit ettiğini belirtti.

İşadamlarına da çağrıda bulunan Prof. Kuzu, “Her bölgenin olduğu gibi Kastamonu’nun da zenginleri var. İşadamlarımız bölgelerine yatırım yapsınlar. Benim memleketim Kayseri’de 2’si devlet, 2’si özel 4 üniversite var. Devlet üniversitelerinin binalarını özel sektör yapmış. Devlet sadece oradaki öğretim üyelerinin maaşlarını veriyor.

“Anayasa yamalı bohçaya döndü”

Anayasa değişikliği konusuna da değinen Kuzu, Anayasanın mutlaka değişmesi gerektiğinin altını çizerek, muhalefetin kendilerini anlamadığından yakındı.

Kuzu şöyle konuştu: “Türkiye Anayasası artık 82 anayasası değil, gerek bizim hükümetimiz, gerekse bizden önceki hükümetler döneminde 17 kez müdahale edildi. 87 madde değişti, 115 noktaya temas edildi. Hala Kenen Evren’in metni dersek haksızlık ederiz. Anayasa yamalı bohçaya döndü, dili zaten kötüydü, daha da kötü hale getirildi. Buradan çıkan şu ki; hiç bir şey yapmasak bile bu anayasayı yeniden yazmalıyız. Bildiğiniz gibi bunun için Meclis’teki 4 partiden eşit temsil esasına göre komisyon kuruldu. Çalışmalar çok ağır gitti. Sayın Başbakan’ın hiç olmazsa görüşülen 48 maddenin çıkarılması teklifine bile muhalefet partileri sıcak bakmadı. Baştan evet dedikleri şeylere sonradan nedense hayır demeye başladılar. Yeni Anayasa mutlaka çıkmalı ama bu durumda pek mümkün görünmüyor. Muhalefete buradan sesleniyorum; gelin başkanlık sistemini esas alan kalıcı bir metin yazalım. Aksi halde bu parlamenter rejimin yenisini de yazsak sistemin kendisi zaten sıkıntılı olduğu için yazacağınız metinde sıkıntılı olur. Bunun adının parlamenter rejim olması sıkıntı için yeter de artar bile.”

“Tek çözüm başkanlık sistemi”

Her siyasi partinin ve her Başbakanın bir görev ömrü olduğunu vurgulayan Kuzu, AK Parti’nin zayıflayıp yerine muhtemel bir koalisyon hükümetiningelmesiyle memleketin bütün birikiminin 6 ayda biteceği endişesi duyduğunu söyledi. Kuzu, tarihte bunun örnekleri olduğunu, Adnan Menderes’in, Süleyman Demirel’in, Turgut Özal’ın tüm emeklerinin koalisyon hükümetleri tarafından harcandığını, aynı şeyin AK Parti hükümeti sonrası da yaşanma ihtimalinin olduğunu anlattı.“Koalisyon dönemleri yüzünden Türkiye balıksırtı gidiyor, kuş gibi yükselemiyor” diyen Kuzu, koalisyonları bitirecek tek çözümün başkanlık sistemi olduğunu söyledi.

“Seçim barajının düşürülmesi gündemimizde değil”

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Meclis’in gündemindeki yeni demokrasi paketiyle ilgili ise seçim barajının düşürülmesiyle ilgili bir çalışmalarının olmadığını, bunun yerine bir bölgeden 5 milletvekilinin çıkmasını öngören daraltılmış bölge sistemi üzerine çalıştıklarını ifade eden Kuzu, ancak BDP’nin ve diğer partilerin bu konuda talebi olduğunu aktardı.

Muhalefet partilerine seslenen Kuzu, “Başkanlık sistemine geçelim, seçim barajı da dahil bütün barajları kaldıralım” dedi.

Kuzu, Demokrasi Paketi’nde Sabiha Gökçen Havalimanı’nın adının değiştirilmesinin yer aldığı duyumlarının hatırlatılması üzerineyse, yapımına başlanan İstanbul Boğazı’nın üçüncü köprüsüne verilen Yavuz Sultan Selim adının kıyameti kopardığını, oysa zamanında adı geçen havalimanına Sabiha Gökçen isminin verilmesine kimsenin ses çıkarmadığını söyledi.

Pastırmada Kastamonu’mu, Kayseri mi?

Haber müdürümüz Güven’in kendisinin Kayserili olduğunu hatırlatarak sorduğu ‘pastırmada Kastamonu mu, Kayseri mi’ sorusuna ise Kuzu, şaka yollu bir ifadeyle, “Kayseri pastırması ve mantısı konusunda kimse boşa yarışa girmesin(!)” dedi.

İSTAMONU’yu inceleyen Kuzu, özellikle ismini çok anlamlı bulduğunu, mizanpaj ve içerik olarak da başarılı bir çalışma olarak gördüğünü ifade etti.

Son olarak Kuzu, ilk fırsatta Kastamonu’yu ziyaret etmek istediğini belirterek, “Hemşerilerinize şimdiden iyi bayramlar diliyor, selam ve iyi dileklerimi bildiriyorum” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!