featured
  1. Haberler
  2. YEREL
  3. Çekme helvada tarih kokusu

Çekme helvada tarih kokusu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kastamonu’da 1547 yılında yapılan Yakup Ağa Külliyesi’nin imaret bölümünde çekme helva üretiliyor

Kastamonu’da 1547 yılında yapılan Yakup Ağa Külliyesi’nin imaret bölümünde çekme helva üretiliyor.

Kanuni Sultan Süleyman’ın Kilercibaşısı Yakup Ağa tarafından, cami ve sübyan mektebi esaslı yapılan ve yanına iki medrese, misafirhane ve imaret eklenerek külliye haline getirilen Yakupağa Külliyesi, hem yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor hem de çekme helva üretimine ev sahipliği yapıyor.

Külliyenin imarethanesinde yapılan çekme helvalar, yurt içinden ve Suudi Arabistan’dan talep görüyor.

Suudilere ayda 3 ton ürün

Yakupağa Çekme Helva Evi’nin sahibi Onur Barıtçı, külliyenin 1547 yılında yapıldığını, 2007 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Kastamonu Belediyesi’nce restore edildiğini söyledi.

Restorasyonun ardından imarethaneyi kiraladıklarını, 4 yıldır çekme helva ürettiklerini anlatan Barıtçı, üretimin elle yapıldığını anlattı.

Barıtçı, siparişlere göre günde ortalama bir ton helva ürettiklerini vurgulayarak;

“Türkiye’de ortalama 48 ile ürün göndermekteyiz. Yurt dışında sadece Suudi Arabistan’a aylık 3 ton helva gönderiyoruz” diye konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!