featured
  1. Haberler
  2. SPOR
  3. Karaciğer Yağlanmasında Beslenme

Karaciğer Yağlanmasında Beslenme

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyetisyen Tuba Sönmez, karaciğer yağlanmasının engellenmesi ve tedavisinde sağlıklı beslenmenin önem taşıdığını kaydetti.

Diyetisyen Tuba Sönmez karaciğer yağlanmasına karşın şu beslenme önerilerini sundu:

Karaciğer vücudun en ağır ve en büyük organıdır. Gördüğü fonksiyonlar nedeniyle de vücudumuzda çok önemli bir yere sahiptir. Protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve ilaçların vücutta işlem görebilmesini sağlamadan sorumlu olan organımızdır.

Normal yağ içeriği yüzde 10’dan az olan karaciğerde bu miktarın artmasına Tıp dilinde hepatosteatoz olarak adlandırılan karaciğer yağlanması denir.

Yağlanan karaciğerde biriken lipitlerin çoğu trigliseridlerdir. Ülkemizde her beş yetişkinden birinde görülen karaciğer yağlanması, ciddi bir sağlık sorunudur. Karaciğerin, çeşitli nedenlerle zedelenmeye karşı göstermiş olduğu bir tepkidir.

Karaciğer yağlanmasının belirtileri; Vücut ağırlığında azalma, ishal, ayaklarda ödem, kuru cilt, anemi(kansızlık), nadiren sarılık ve yumuşak karaciğerdir.

Karaciğer yağlanması özellikle erkeklerde sıkça rastlanan ve asla ihmal edilmemesi gereken önemli bir sağlık problemidir. Hangi cinsiyette olursa olsun karaciğer yağlanması sağlık problemlerine davetiye çıkarabilir.

Karaciğer Yağlanması hastalığı ikiye ayrılır; Alkole Bağlı Olan Karaciğer Yağlanması ve Alkole Bağlı Olmayan Karaciğer Yağlanması.

Alkole Bağlı Olan Karaciğer Yağlanması Hastalığı

Alkole bağlı karaciğer hasarının ilk evresidir. En sık görülen türü olup erken dönem teşhisinde tedavi edilebilinir. Alkol kullanımı karaciğer içerisine yağ birikimine neden olurken, alkol alımına devam edilmesi halinde 10 yıllık dönemde hastaların yüzde 15-20’sinde karaciğer yağlanması ve siroz gelişebilmektedir. Ancak alkol tüketiminin kesilmesiyle birlikte 2 hafta içinde iyileşme sağlanabilmektedir. Alkolün tamamen bırakılması halinde yağlanma hızla düzelir. Alkol kullanımının tekrar başlanması da tedavide karşımıza çıkan önemli sorunlardan biridir ve hastalıkta çok hızlı ilerleyebilir.

Alkole Bağlı Olmayan Karaciğer Yağlanması Hastalığı

Alkol alım hikayesinin olmamasına rağmen karaciğerde fazla yağ birikmesinin yol açtığı hastalıktır.

Alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığını primer ve sekonder olarak sınıflandırmak mümkündür. Primer alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı insülin direnci, tip 2 diyabet, obezite, hiperlipidemi ile ilişkilidir. Sekonder tip ise, genellikle bazı tıbbi ve cerrahi durumlar, ilaç alımı, genetik faktörler ve sistemik hastalıklarla bağlantılıdır. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması ve alkole bağlı olan karaciğer yağlanması hastalığı güvenli limitten daha fazla alkol tüketen ve metabolik risk faktörleri taşıyan bireylerde primer ve sekonder tip bir arada görülebilmektedir.

Karaciğerin yenilenme özelliği vardır. Ancak bu yenilenmeyi gerçekleştirebilmek için beslenmemizde de bazı değişiklikler yapmak gerekir;

*Yapılabilecek en önemli şey özellikle beslenme şeklini değiştirmek ve kilosu fazla olanların kilo vermesi olacaktır.

*Alkol tüketilmemelidir.

*Baharat tüketiminden uzak durulmalıdır.

* Karaciğerin yükünü azaltmak için doğal besinler tercih edilmelidir, katkı maddelerinden uzak durulmalıdır.

* Sebze ve meyve gibi lifli besinlerin tüketimi arttırılmalıdır, özellikle enginar ve kereviz tercih edilmelidir. (Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır.)

* Şarküteri ürünlerinden (sosis, salam, sucuk gibi) ve sakatatlardan uzak durulmalıdır.

* Kuruyemişlerin aşırı tüketimi ve kızartılmış ürünlerden uzak durulmalıdır.

* Yağlı yiyeceklerden (kaymak, krema, yağlı etler, mayonez gibi) sakınılmalıdır.

* Yoğun karbonhidrat ve basit şeker tüketimi azaltılmalıdır.

* Düzenli olarak spor yapmak hayatın bir parçası haline gelmelidir

* Lesitin içeren besinler tüketilmelidir. (Örneğin; baklagiller)

* Probiyotik içeren besinleri tüketilmelidir.

* Omega-3 tüketilmelidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!