Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, lezzetli bir aşure için doğru ürün seçilmesi gerektiğini vurguladı.
Aşure yapımında kullanılan bakliyat çeşitlerinin sağlıklı beslenmede önemli bir yeri olduğunu kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, lezzetli bir aşure için doğru ürün seçilmesi gerektiğini vurguladı.
Muharrem ayının 20 Ağustos’ta başladığını Aşure Gününün ise 29 Ağustos’a denk geldiğini anımsatan Mehmet Reis, bu kapsamda Reis Gıda’nın özel ürünlerinin olduğunu belirterek, “Aşure içerisinde kullanılan bakliyat çeşitleri olan aşurelik buğday, nohut ve fasulye; karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral yönünden zengindir, sağlıklı beslenme için gerekli temel gıda maddeleridir. Çeşitli lezzetlere sahip olan bu ürünler, hoşgörü tenceresinde pişiyor, karışım çoğaldıkça lezzetleniyor ve farklı bir tat ortaya çıkıyor. Yüzyıllardır süre gelen aşure geleneğinde kullanılan ürünlerin her bir tanesi, yurdumuzun dört bir köşesinden gelen lezzetlerin harmanlanmasından oluşuyor. Geleneğin lezzeti aşurenin bereketi ile değerlerimizi hatırlıyoruz. Aşure hoşgörünün kalpten kalbe, elden ele geçen güzelliğidir.1981’den bugüne kalite ve lezzet sunan Reis aşurelik buğdayı, nohudu ve fasulyesi ile Aşure Günü’ne hazır.” diye konuştu.
Yeni ve yerli mahsul
Eski mahsul, ithal ve karışık ürünlerden kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis şu bilgileri paylaştı: “Aşure yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi ile istenen renk, lezzet ve kıvam oluşturulur. Eski mahsul, ithal ve karışık ürünler aşurenin koyu renkte olmasına, içinde pişmemiş tanelerin kalmasına ve kabuk atmasına neden olabilmektedir. Aşurede kullanılacak buğday, beyaz renkli ve özel bir tohum olan aşurelik buğdaydan işlenen bir çeşit olmalıdır. Aşurede kullanılacak olan bakliyatların özenle seçilmesi gerekmektedir. Kuru fasulye ve nohudun birçok çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizin belirli bölgelerinde yerli tohumlarla üretilen bakliyatlar ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetli olmasından dolayı tercih edilmektedir. Özellikle yerli mahsul kuru fasulye ve koçbaşı nohutla pişirilen aşure artımlı ve lezzetli olup daha iyi netice verir.”
Haber: İSTAMONU