featured
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Tosya’ya 20 milyon liralık yatırım

Tosya’ya 20 milyon liralık yatırım

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaşka Tarım’ın Tosya’da 7 milyon lira yatırımla kuracağı entegre tarım tesisinin temeli atıldı.Firmanın ilçeye yapacağı yatırımın toplam maliyeti ise 20 milyon lirayı buluyor.

Kaşka Tarım’ın Tosya’da 7 milyon lira yatırımla kuracağı entegre tarım tesisinin temeli atıldı. Firma bu sene temmuz ayında siyez bulguru ve un fabrikasını faaliyete geçirmeyi planlarken, 2021’de 9 bin metrekare üzerinde yer alan aynı arazi içerisinde makarna fabrikası ile Tosya’da süt ve hayvancılık tesisini kurmayı hedefliyor. Firmanın Tosya’da yapacağı yatırımın maliyeti ise 20 milyon lirayı buluyor.

Kaşka Tarım’ın kurucu ortağı ve pazarlama müdürü Cengiz Başkan, Kastamonu’ya özgü atalık tohumları ekip işleyecek tesis kuracaklarını vurgulayarak, “Projemiz, yerli bitki ve hayvan türlerimizi doğal kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak geliştirmek, üretmek ve en mühimi modern tesislerde mamul ürünler haline getirmeyi amaçlıyor.” dedi.

Tesiste siyez ürünlerini işlemek isteyen üreticilere de hizmet verileceğini kaydeden Başkan, kuracakları ar-ge mutfağında bilim insanlarıyla, yerel ve ulusal şeflerle ortak çalışmalar sürdürerek un, bulgur ve makarna formülleri geliştireceklerini ifade ederken, makarna üretim tesisi için makine parkurunu İtalya’dan temin edeceklerini bildirdi.

Sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Seydilerli iş adamı Cengiz Başkan, “Tarım bir ülkenin en stratejik varlığı. Doğal beslenme ise toplum sağlığının en önemli unsuru. Bu günlerde yaşamakta olduğumuz covid19 salgını da bu varlığın ne kadar önemli olduğunu acı bir şekilde bizlere yeniden öğretiyor. Doğanın kodlarıyla oynarsanız intikamı ağır olur. Dünyanın küçük bir şehre dönüştüğü bu çağda hazırlıksız yakalandığı bu virüsün tek tedavisi güçlü bir bağışıklık sistemi. Modern tıp çaresiz ve güçlü bağışıklık sistemine sahip olmanın tek yolu doğru ve sağlıklı beslenme. Tıpkı yüz yıl önceki, bin yıl ya da on bin yıl önceki atalarımızın beslendiği gibi beslenmeyi kast ediyorum. Günümüzdeki hibrit tohumlar, yüksek glütenli gıdalar, früktozlar, paketli ürünlerin tamamı insan bağışıklığını düşüren immün sistemi çökerten ürünler. Bizim tesislerimize asla GDO’lu hibrit ürün girmeyecek. Atalık tohumlarımızı ihya ederek, terk edilen, üretim yapılmayan tarım arazilerini yeniden üretime kazandırarak Kastamonu’muzu organik ve doğal tarım üssü haline getirme yolunda adım attık.” diye konuştu.

Seydiler’de 6 bin dönüm ekildi

Tosya’da temeli atılan siyez bulguru ve un tesisi için Seydiler’de 6 bin dönüm arazide ekim yapıldığını belirten Cengiz Başkan, “ Siyez bulguru ve un fabrikamız eğer içinden geçtiğimiz olağanüstü şartlar nedeniyle bir engelle karşılaşmazsa 2020 temmuz ayında faaliyete geçmiş olacak. Bu yıl Seydiler bölgesindeki 76 çiftçimize yaklaşık 6 bin dönüm arazide sözleşmeli ekim yaptırdık. Mevcut sayı yatırımlarımız sürdükçe artarak devam edecek. Bu sene tesisimizde siyez bulguru, unu, ezmesi, irmiği gibi ürünler üretilecek. Başta siyez olmak üzere doğal ürünlerimizin katma değerini yükselteceğiz.” dedi.

Siyezin pazar payını artıracak faaliyetler sürdüreceklerine işaret eden Başkan, “Bölgemiz işlenebilir arazi alanı olarak İç Anadolu ya da Marmara bölgesiyle rekabet edecek güçte değil. Ancak değerli ürün ve ürün kalitesi olarak çok daha avantajlı. Örneğin Konya, Kırklareli, Bursa gibi illerde de siyez buğdayı deneme ekimleri yapıldı. Ancak hem verim hem de ürün kalitesi olarak Kastamonu’da yetişen siyez buğdayına yaklaşamadı bile. Siyez ürünlerinde en büyük sıkıntımız ürün standardının olmaması. Hala taş ve toprağıyla öğütülen un veya kepekli, çöplü, taşlı bulgurlar doğal ürün görüntüsü verilerek pazarlanmakta. Doğal ürünlerin bilinçli bir tüketici kitlesinin olduğu dikkate alınırsa maalesef bu durum eleştire neden oluyor. Haliyle pazar payını da küçültüyor. Bunun tek nedeni bölgemizde siyez ununu ve bulgurunu işleyecek yeterli teknoloji ve otomasyona sahip bir tesisin bulunmamasıdır. Amacımız siyez ürünlerine fabrikamızla bir standart getirmek ve ürün kalitesini maksimum düzeye çekmektir. Bu nedenle bölgemizde siyez ürünlerini işlemek isteyen üreticilerimize ve tüccarlarımıza da ürünlerini işleme noktasında hizmet vermeyi düşünüyoruz.” diye konuştu.

Başkan, firmanın pazarda yer almak için çalışmalara başladığını ifade ederek “Ürünlerimizi uygun fiyatlarla geniş kitlelerin istifadesine sunmayı hedefliyoruz bunun için zincir marketlerle görüşmelere başladık. Kaliteli şarküterilerde ve organik ürün satış noktalarında da yer alacağız ayrıca atalık tohumlardan ekmek yapan seçkin fırınlarımıza da toptan un satışı yapacağız. Online satış sitemizde olacak.” şeklide konuştu.

Makineler İtalya’dan

Başkan, dünya standartlarında makarna üretmeyi planladıklarını vurgulayarak şunları söyledi: “2021 yılı yaz aylarında faaliyete geçireceğimiz makarna fabrikamızda dünya standardında makarna üretmeyi hedefliyoruz. Makarna fabrikasında kullanılacak tüm makinaları dünyanın makarna üretimi üssü olan İtalya’dan getireceğiz çünkü dünya standartlarında ve katma değeri yüksek makarnalar üretmek istiyoruz. Üretim tekniklerinin yanı sıra hammadde de makarnanın kalitesini belirleyen önemli bir etken. Kaliteli makarna üretimi için gereken atalık buğday cinsleri Kastamonu’da halen yetişiyor. Biz bu tohumları bulduk ve çoğaltma faaliyetlerine başladık bile. Önümüzdeki sezon büyük ölçekte organik yöntemlerle ekim yapacağız.”

Yerli ırk ve mera hayvancılığı

Yerel ırk büyük ve küçükbaş hayvan çiftliğimiz için arazi alımlarını tamamladıklarını söyleyen Cengiz Başkan çok yakında çiftlik inşaatına başlanacağını ifade ederek şu ifadeleri kullandı: “Yerli ırk hayvanlarımız ile meraya dayalı hayvancılığın karlılık bakımından da üstün olduğunu ortaya koymak istiyoruz. Hayvanlarımız kış aylarında yine fabrikamızda üretilen organik yemlerle beslenecek. Yani üretim sistemimiz gerek tarım gerekse hayvancılık boyutuyla birbirini destekleyen ve besleyen bir sistem olacak. Fabrikanın firesi çiftliğe, çiftliğin gübresi tarlada üretime dönüşecek. Bu şekilde doğal döngüyü sağlamayı düşünüyoruz.”

Kaşka Tarım Kurucu Ortağı Cengiz Başkan tesisin kapasite ve maliyeti hakkında ise şu bilgileri paylaştı: “Üretim tesisimiz Tosya Organize Sanayi Bölgesinde, 9 bin metrekare arsa üzerinde, 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacak. Un, bulgur ve makarna tesisleri bir arada bulunacak. Fabrikamızın saatlik 1 ton un, 1 ton bulgur üretme kapasitesi var, eğer tam kapasite çalışırsak günlük 50 tona yakın ürünü işlemiş olacağız. İlk etapta 25 kişiyi istihdam edeceğiz. Tesisin arsa, makine ve inşaat maliyeti toplam 7 milyon lira. Tabi bu yatırım sadece un ve bulgur tesisi için. Önümüzdeki iki yıl içerisinde toplamda 20 milyon lirayı bulan makarna ve hayvancılık tesisini de faaliyete sokacağız.”

“Kaşka Tarım Seydilerli iş adamı Cengiz Başkan, Tosyalı avukat Faruk Zorba ve Ali Rıza Zavar ortaklığında kuruldu. Tosya OSB’deki tesis Tarım ve Orman Bakanlığının kırsal kalkınma destekleri 13 etap kapsamında ekonomik yatırımlar kategorisinde Kastamonu düzeyinde en yüksek hibe desteğine hak kazanarak 1 milyon 250 bin lira teşvik aldı.”

Kaynak: İSTAMONU I ÖZEL HABER

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!