featured
  1. Haberler
  2. CEMİYET
  3. Batı Karadeniz’e fırsat doğdu

Batı Karadeniz’e fırsat doğdu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Batı Karadeniz Fırsat Eşitliği Derneği (BAKFED) Şenpazarlı hemşerimiz Doç. Dr. Selahattin Ateş başkanlığında kuruldu.

Batı Karadeniz Fırsat Eşitliği Derneği (BAKFED) Şenpazarlı hemşerimiz Doç. Dr. Selahattin Ateş başkanlığında kuruldu. Merkezi Ankara’da bulunan dernek İstanbul ve Batı Karadeniz yerleşim yerlerinde şube ile temsilcilikler açmayı planlıyor.

Dernek faaliyetleri ile Batı Karadeniz’e ve bölgeye mensup bireylere hayatın her alanında fırsat eşitliği sağlanmasının amaçladığını kaydeden Selahattin Ateş, derneğin çevreden insan haklarına kadar geniş kapsamlı fırsat eşitliği sağlamak amacıyla kurulduğunu vurguladı. Batı Karadeniz kalkınma planının hazırlanmasını sağlamaya yönelik girişimlerinin olacağına da eden Doç. Dr. Selahattin Ateş BAKFED’in amacı ve kapsamıyla ilgili şu bilgileri aktardı:

Bölgesel ama dinamik

Güzel ülkemizin Batı Karadeniz Bölümü; tarihi özellikleri, kültürel dokusu, coğrafi ve doğal yapısı itibarıyla yalnızca kendi alanında değil Türkiye’nin de kalkınmasında etkin rol alabilecek bir potansiyelde. BAK-FED ile bu potansiyelin açığa çıkarılması, projeler oluşturulması ve uygulanması yoluyla bölgesel sinerji oluşturarak hep birlikte fırsat eşitliklerine kapı aralamayı planlıyoruz. Batı Karadeniz Bölgesi ile Batı Karadenizliler için bölgesel ve bireysel alanda oluşan gelişmişlik farklarını gidermek için farkındalık ve çözüm önerileri oluşturmak suretiyle ulusal kalkınma ve gelişmeye bölgesel ama dinamik bir motor gücü sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapı bütün Batı Karadenizlilerin kapısıdır ve Selçuklu taç kapıları gibi yüksek ve geniştir, herkese açıktır.”

En az gelişmişlik düzeyine sahibiz

“Kastamonu başta olmak üzere Batı Karadeniz Bölgesinin World Bank verilerine göre Türkiye’nin en az gelişmişlik düzeyine sahip olan bölge olması, bizlere yeni bir misyon edinmeyi de gerekli kılıyor. Tarihi süreçte tekke ve zaviyelerin kalkmasına rağmen yerine modern okul yapılmaması, altyapının neredeyse hiç olmaması, fındık ve çay gibi Doğu Karadeniz’e verilen ve ekonomik değeri olan tarımsal ürünlerin bu bölgede geliştirilmemesi ve Türkiye’de zenginliğin birincil kaynağı olan arazilerin Orman Kanunu ile orman köylüsünün elinden çıkması, yöre insanının sosyo-ekonomik gelişimini fevkalade olumsuz etkiledi. Örneğin bu politika Batı Karadeniz’de bulunan vilayetler aleyhine haksız rekabete yol açmakta ve olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Bu durum, özellikle iyi yetişmiş, ama birbirleri ile irtibatı bulunmayan veya zayıf olan ve yurtiçi ve dışında bölge dışında bulunan insanlar üzerine sorumluluk doğurmaktadır. Bölgenin entelektüel, sosyal ve ekonomik alanlarında temayüz etmiş insan kaynaklarının gönüllülük esası üzerinden oluşturacağı oluşumla, örneğin çay ve fındık gibi teşviklerin Batı Karadeniz Bölgesinde kestane gibi ürünlere verilmesiyle fırsat eşitliği sağlanması için kullanılmasını mümkün kılabilir. Kısaca, kurduğumuz dernek, işlevsel olarak ülkemizde Batı Karadenizlilere hayatın her alanında fırsat eşitliği sağlamayı ve bölgesel dengesizlikleri yok etmeyi, somut olarak da Batı Karadeniz kalkınma planının hazırlanmasını sağlamaya yönelik faaliyet ve eylemleri fevkalade önemsemektedir.”

Taze bir nefes

“Bölgenin eğitim, sosyo-ekonomik-kültürel ve dayanışma alanındaki açığını kapatmak, eşsiz çevresini oluşturan flora ve faunasının, şehit ve gaziler başta olmak üzere özellikle hassas grupların haklarının korunması ve geliştirilmesiyle gençler başta olmak üzere insan öğesinin kendini gerçekleştirmesini sağlamak üzere yurt içinde ve yurt dışında faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Bu kapsamda Batı Karadeniz havzası ve müşterek ihtiyaçlara yönelik olarak tüm Karadeniz havzasında, diğer kıtalarda bulunan ülkeler, kişi ve kuruluşlarla iş birliği içinde olup sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi aynı zamanda geliştirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Batı Karadeniz yeşili, mavisi ve heyecanıyla ülkemize taze bir nefes olacaktır. BAKFED ise bu heyecanın kalbidir”

Kaynak: İSTAMONU

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!