GÜBRETAŞ, kenevirde dekar başına lif verimini yüzde yüzün üzerine çıkarmayı hedefleyen borlu gübreyi pazara sundu.
Kastamonu’da tarımsal üretimi yaygın olan çeltik, sarımsak ve hububat yetiştiriciliğine yönelik özel gübreleri üreten GÜBRETAŞ, kenevirde dekar başına lif verimini yüzde yüzün üzerine çıkarmayı hedefleyen gübreyi pazara sundu. Yeni geliştirilen kenevir gübresi aynı zamanda ülkemizin sahip olduğu önemli yeraltı kaynaklarından bor elementi içermesiyle de dikkat çekiyor.
Geliştirdikleri bu özel gübreyle lif ve tohum amaçlı ıslah edilmiş kenevir yetiştiriciliğinde maksimum verim ve kalite sağlanacağını belirten GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı “Kenevir, dengeli besleme ile yüksek verim ve üstün kaliteli ürün hasadına imkân veren bir bitkidir. Ekibimizin yaptığı araştırmaya göre klasik gübrelerle yapılan beslemede, yüksek tohum verimi ve kaliteli lif üretimi için bitkinin tükettiği potasyumun tamamen göz ardı edildiği anlaşılmaktadır. Kenevir bitkisinin sağlıklı gelişimi için gerekli besin maddelerini dengeli olarak bünyesinde bulunduran yeni ürünümüz ise azot, fosfor, potasyum ve kükürtün yanı sıra ülkemizin önemli yeraltı zenginliklerinden bor da içermektedir. Bu özel ürünümüz dengeli deseni ile kenevir dışında pek çok bitki için de önerilebilecek bir başlangıç gübresidir. Sektörün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak dünyadaki kenevir üretiminde 17. sırada bulunan Türkiye’nin bu alandaki verimliliğinin özel gübre kullanımıyla artırılmasını hedefliyoruz. Kenevir tarımında da ülkemizde dekar başına 100-110 kilogram olan lif veriminin, dünya ortalaması olan 230 kilogramın üzerine çıkarılmasına katkı vereceğiz.” dedi.
Kastamonu genelinde tarım kredi kooperatifi ile özel gübre bayilerinden oluşan 30’a yakın satış noktasıyla çiftçilere ulaştıklarını bildiren Pınarbaşılı hemşerimiz İbrahim Yumaklı, geçtiğimiz yıl Kastamonu’da sadece 20 dekarlık bir alanda yapılan kenevir ekiminin bu yıl 4 kat arttığını kaydederken, bu konudaki bilgilendirme ve bilinçlendirme arttıkça önümüzdeki dönemde daha fazla çiftçinin ıslah edilmiş endüstriyel kenevir tarımına yöneleceğini beklediklerini ifade etti.
Sadece yeni bir ürün geliştirmekle kalmadıklarını, bilinçli tarımın yaygınlaşması için de çalıştıklarını vurgulayan Yumaklı, “Kenevir tarımının yapılabildiği 19 ilden biri olan Kastamonu’da, Türkiye açısından büyük önem taşıyan kenevir üretiminin yaygınlaşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sadece bunun tohumunu ekip kendi kendine yetişmesini beklemek olmaz. Uzman ziraat mühendislerimiz üreticilerin endüstriyel kenevir bitkisini dengeli bir şekilde beslemesi için besleme programı da oluşturdu. Verimlilik artışı sağlayacak bu bitki besleme programını eğitim toplantıları, mobil uygulamamız Etkili Gübreleme Programları EGP ve basılı dokümanlar aracılığıyla üreticilere anlatıyoruz. Kenevir tarımında yüksek verim ve kaliteye ulaşarak, çiftçilerimiz bundan kazançlarını da arttırmak için GÜBRETAŞ’ın yeni geliştirdiği özel üründen ve ziraat mühendislerimizin ücretsiz danışmanlık hizmetinden faydalanmalıdır” diye konuştu.
Ülke genelinde tarım alanında yüksek verim artışı sağlayan bitkiye ve bölgeye özel gübrelerle katma değer üretmeye devam ettiklerini belirten Yumaklı, bu kapsamda Kastamonu’daki tarımsal üretimde yüksek verim ve kaliteyi artırdıklarına işaret ederek şunları söyledi: “GÜBRETAŞ’ın Türkiye genelinde yetiştirilen her türlü ürün için olduğu gibi Kastamonu’da tarımsal üretimi yaygın olan çeltik, sarımsak ve hububat yetiştiriciliğine yönelik gübreler de geliştirilerek tarımın hizmetine sundu. Bu özel gübreler sayesinde Kastamonu ve ilçelerindeki tarımsal üretimde yüksek verim ve kalite elde edilmesine katkı sağlanıyor. Türkiye’de bir ilk olarak bitkiye özel geliştirdiğimiz Süper Çeltik gübresi, çeltik tarımında önemli etkenlerden biri olan çinko eksikliğini karşılayarak kuvvetli kök ve gövde yapısı sağlayarak, aynı zamanda kardeşlenme sayısını da arttırmaktadır. Bunun yanı sıra çeşitli bitki besin elementlerine ihtiyaç duyan sarımsak yetiştiriciliği için de zengin içerikli Süper Pancar ve 13.24.12 gibi özel gübrelerimiz bölgede yaygın olarak kullanılıyor.”
Hem Türkiye genelinde hem de Kastamonu’da çiftçilerin gübre ihtiyaçlarının yaklaşık üçte birinin GÜBRETAŞ tarafından karşılandığını bildiren Genel Müdür Yumaklı, “Bunun yanı sıra şirket olarak yıl boyunca düzenlediğimiz eğitim toplantıları ve arazide danışmanlık hizmetiyle bilinçli tarımın yaygınlaştırılmasına katkı sağlıyoruz. Kastamonu bölgesinden sorumlu uzman ziraat mühendislerimiz, Tarım Kredi Kooperatifi ziyaretleri esnasında ve köylerdeki kahve ziyaretleriyle bölgedeki çiftçilerimize yönelik eğitim toplantıları gerçekleştiriyor. Bu eğitimlerde ziraat mühendislerimiz, ilimizin tarımda marka konumunda olduğu çeltik ve sarımsak ile birlikte kenevir ve diğer ürünlerde verim ve kaliteyi nasıl artırılabileceğini anlatıyor” diye konuştu.
Kenevire özel gübre K-ExpertGÜBRETAŞ’ın kenevir bitkisinin besin maddesi ihtiyaçları ve Türkiye topraklarının bitki besin maddesi varlığı dikkate alınarak geliştirilen taban gübresi, 12.16.12+12(SO3)+0,2 B formülasyonuna sahip. Endüstriyel kenevir yetiştiriciliği için geliştirilen gübre, K-EXPERT markasıyla pazara sunuldu.
Bor içeren bitki besleme ürünleriyle tarıma katkı sağlanıyor
GÜBRETAŞ’ın yeni geliştirdiği kenevir gübresi, aynı zamanda ülkemizin sahip olduğu önemli yeraltı kaynaklarından “bor” elementi içermesiyle de dikkat çekiyor.
Son zamanlarda gündeme gelen “borlu gübre” konusunda GÜBRETAŞ’ın oldukça derin bir tecrübeye sahip olduğunu belirten Genel Müdür İbrahim Yumaklı, “ Bor içeren gübreler yeni bir fikir gibi sunuluyor ama sektör lideri şirketimiz, yıllardır bor ürünü ve bor içeren gübrelerle tarım sektörüne katkı sağlamaktadır. Sıvı-toz gübre üretimine başladığımız 1994’ten bu yana klasik gübrelerin dışında özel ürünler de geliştirdik. Özellikle son 20 yılda damla sulama ve yapraktan kullanılan gübrelerimiz arasında toprağın ve bitkinin ihtiyacına göre bor içeren ürünler bulunmaktadır.” dedi.
Kimyevi gübre üretiminde yerli girdilerin daha fazla kullanılmasına yönelik Ar-Ge çalışmalarını yıllardır sürdürdüklerini belirten Yumaklı, GÜBRETAŞ’ın bu hedef doğrultusunda ülkemizin önemli yeraltı zenginliklerinden bor elementini içeren bitki besleme ürünlerinin sayısını artırdığına dikkat çekti.
İbrahim Yumaklı, “Bor içeren 10’dan fazla gübrenin yer aldığı ürün portföyümüze, kenevir gübresiyle bir yenisini ekledik. Türkiye’nin toprak yapısı ve bitkilerin besin maddesi ihtiyacını dikkate alarak gelişim döneminde bor elementine ihtiyaç duyan ayçiçeği, şeker pancarı ve fındık tarımı için geliştirdiğimiz Altın Çiçek–S, Süper Pancar–S, Çotanak Fertil ve Süper Çotanak gibi bitkiye ve bölgeye özel taban gübreleri bor elementli olarak üretilmektedir. Bunların yanı sıra GÜBRETAŞ’ın ürün portföyündeki Dermin, Bor, Bor-8, Combi, Combi Plus ve Micro gibi bitkilerin damlama sulama ve yapraktan beslenmesinde kullanılan farklı oranlarda bor içeren ürünler de yer almaktadır” diye konuştu.
Tarımda bor kullanımıyla ilgili önemli bir noktaya da dikkat çeken Yumaklı şu uyarılarda bulundu: “Bor, bitki tarafından oldukça düşük dozda tüketilmektedir. Ancak etkileri tüketilen bu düşük miktara kıyasla oldukça önem taşımaktadır. Bor elementinin bitkiler üzerindeki etkisi çok ani ve keskin olabilmektedir. Noksanlık ve toksitite aralığı oldukça dar olan bor elementinin dikkatli kullanılması ve ihtiyacın üzerinde aşırı kullanımlardan hassasiyetle kaçınılması gerekmektedir.”
Kaynak: İSTAMONU