Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal,Ankara’da eğitim gören Tıp Fakültesi öğrencilerinin şehre geri getirilmesi için 2021’i işaret etti.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, inşaat halinde bulunan Kastamonu Tıp Fakültesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmete girmesi ve Ankara’da eğitim gören Tıp Fakültesi öğrencilerinin şehre geri getirilmesi için 2021’i işaret etti.
Üniversitenin genel durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Tıp Fakültesi’nin önemli bir sorun olduğunu belirterek “İlk olarak hastaneyi aktif hale getirmek ve halen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencilerimizi; burada eğitim görebilir bir ortam oluşturarak geri getirmek istiyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü’nün bizlerle beraber yürütmüş olduğu yakın çalışmayla beraber, Türkiye’deki iyi örnekleri de dikkate almak suretiyle Sağlık Bakanlığıyla bir protokol imzalayarak, fakültemizi eğitim ve araştırma hastanesi olarak devam ettirmeyi arzu ediyoruz. Hem biz Kastamonu Üniversitesi hem de Sağlık Bakanlığının il yöneticileri elinden gelen gayreti gösteriyor. Bir mesafe alacağımızı ve hayırlı bir neticeye ulaşacağımızı ümit ediyorum. Öğrencilerimizi buraya alabilmek için Yüksek Öğretim Kurumu’nun aradığı bazı kriterler var. Belli sayıda anabilim dalı kadrolaşma arıyorlar, Sanırım 54 civarında. Bizim şu an mevcut sayımız 18. Bizim hedefimiz 54’ün de üzerinde. Kastamonu’nun potansiyeli itibariyle buraya çok sayıda akademisyenimizin gelmeye gönüllü olduğunu biliyorum ve geleceklerine de inanıyorum. Amacımız ilimizde nitelikli sağlık personelini istihdam edebilmek. 2021’de buraya getirmek gibi bir hedefimiz var. Bunun olabilirliği zaman içerisinde göreceğiz, önceliğimiz hastanemizi iş birliğiyle açabilmek ve öğrencilerimizi buraya getirebilmek” dedi.
Hedef yukarı çıkmak
Tek amaçlarının rekabet edilebilir bir üniversite olmak olduğunu belirten Hamdi Topal gelişmiş üniversitelerle iş birliği içerisine girileceğini kaydederek, “Üniversitemizin Orta Asya Cumhuriyetleri’yle olumlu anlamda öne çıkan ilişkileri olmuş. Bilgi, sadece bir coğrafyayla paylaşılabilen bir şey değil. Bizim onlara sadece yardımcı olmamız söz konusu olabilir. Çünkü konum, iktisadi gelişmişlik ve bilimsel üretime sundukları katkılar dikkate alındığında biz onlara biz asansör vazifesi görebiliriz. Bizim bu anlamda yukarıya çıkabilmemiz için bilginin daha üst düzeyde olduğu diğer ülkeler ve üniversitelerle iş birliği yapmamız lazım. Bu anlamda biz onlara asansör olurken, bize de asansör olacak ülkeler gelişmiş ülkelerdeki üniversiteler. Dikkate aldığımız temel husus, üniversitenin bilgi üreten merkezler olduğu ve bu merkezlerin sahip olduğu bilgiyi toplumla paylaşması gerektiği.” şeklinde konuştu.
“Veterinerlik fakültesi ihtiyacı var”
Üniversitenin şehirle bütünleşmesi gerektiğini vurgulayarak, şehrin ihtiyaçlarına uygun hareket etmek istediklerini söyleyen Rektör Topal, şunları kaydetti: “Burada bir veterinerlik fakültesi ihtiyacı var. İl, geniş bir alana yayılıyor ve burada hayvancılık önemli bir unsur. Veterinerlik Fakültesi olmalı, Su Ürünleri Fakültesi olmalı çünkü ciddi bir sahil şeridimiz var. Ama Türkiye genelinde su ürünleri fakültesinin yaşadığı öğrenci sorunu var. Bize ait bir durum değil, Türkiye genelindeki söz konusu fakültenin yaşadığı sorunlar ortadan kalkınca bizde bu pastadan olabildiğinde en üst düzeyde yararlanmak istiyoruz. Kaynaklarımızı sağlıklı ve ihtiyaçlar doğrultusunda şekillendirmemiz gerekiyor.”