Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, anız yakmanın toprağa, insana ve çevreye zarar verdiğini belirterek, yaklaşan hasat zamanı öncesinde çiftçilere anız yakmama konusunda uyarılarda bulundu
Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, anız yakmanın toprağa, insana ve çevreye zarar verdiğini belirterek, yaklaşan hasat zamanı öncesinde çiftçilere anız yakmama konusunda uyarılarda bulundu.
İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu hatırlatmalar yer aldı:
· Anız yakılması halinde topraktaki organik maddeler de yanıyor. Bitkilerin gelişmesi için gerekli olan bitki besin maddelerinin bir kısmının kaynağını, organik maddenin ayrışma ürünü olan humus oluşturur. Ayrıca; toprakta yağış sularının emilmesini, tutulmasını sağlayan, topraktaki kümeleşmeyi temin ederek erozyonla taşınmasını önleyen, toprağın iyi havalanmasını sağlayan yine organik maddedir. Anızların yakılması sonucunda çok uzun yıllarda oluşmuş toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır.
Anız yakılmasını takip eden yıllarda hububatta kök çürüklüğü hastalığı artmaktadır. Sap ve anızın yakılması sonucunda bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve azot kaybı oluşmaktadır. Çoğumuzun dikkatinden kaçmasına rağmen yakılan anızlardan çıkan dumanların çevreye, insanlara ve tabiata verdikleri zararlar çok ciddi boyutlardadır. Günümüzde anız yakmanın görünen en büyük zararı orman yangınlarına neden olmasıdır.