featured
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Taşköprü Sarımsağı Yurtdışında

Taşköprü Sarımsağı Yurtdışında

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İş İnsanı Murat Ilıman, “Taşköprü sarımsağı üretimimiz yıllık 15 tona yakın ancak 2024 sonunda 50 tonu hedefliyoruz” dedi.

Bursa’da tekstil fabrikası bulunan Murat Ilıman, Taşköprü’den aldığı 100 dönüm arazi ile yurtdışına siyah sarımsak ihraç ediyor. Taşköprü’de ata tohumuyla sarımsak üreten girişimci, beyaz sarımsağın siyaha dönüşmesi sırasındaki fermantasyon süreciyle içeriği zenginleşen “siyah sarımsak” elde etti. Organik üretim gerçekleştiren ve bu alanda 40 kişiyi istihdam eden Ilıman, Almanya, ABD ve İngiltere’ye ihracat yaparak ülkeye döviz kazandırıyor.

Ilıman, sarımsak gibi bir sebzeyi katma değerli ürüne dönüştürüp, yurt dışına gönderdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti: “Üretimi Kastamonu Taşköprü’de yapıyoruz. Taşköprü toprağının içindeki selenyum miktarı fazla. Sarımsağın kendi iç vitaminini, kükürt ve selenyumu, besin değerlerini artıran tek yer Taşköprü olduğunu için üretimi burada gerçekleştiriyoruz. Yurt dışına da bu ürünü satarken ‘Kastamonu Taşköprü’de yetiştiriyoruz’ dediğimiz zaman artısını görüyoruz”

Sarımsağın yaklaşık 75 günde fermente edildiğini anımsatan Ilıman, Ne kadar çok sipariş gelirse o kadar çok yatırım yapacağız. Sarımsağın kilogramı 25-30 lira arasında. Katma değerli ürüne dönüştürdüğümüz ürünün kilogram fiyatı 2 bin 500 liraya geliyor. Yurt dışına satacağımız zaman ise kilogramı 2 bin Euro’ya kadar çıkabiliyor. Yurt dışının talepleri bizi çok mutlu ediyor. Tabi ki ülkemize de vermek istiyoruz. Yeni topraklar alıp, üretimimizi artıracağız.

Haber: İSTAMONU

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!