AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, Mevcut mesleklerin yüzde 47’sinin 25 yıl içerisinde yok olmasının ve yapay zekayla birlikte 21 milyon yeni iş kolunun devreye girmesinin öngörüldüğünü kaydetti.
Mevcut mesleklerin yüzde 47’sinin 25 yıl içerisinde yok olmasının ve yapay zekayla birlikte 21 milyon yeni iş kolunun devreye girmesinin öngörüldüğünü bildiren Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, “Dünyanın sayfa değiştirdiği bir dönemdeyiz. Teknoloji bilgisi olmayan hiçbir gencin başarılı olma şansı yok. Z Kuşağı, bilgi çağına geçtiğimizi düşünürsek teknolojik bilgi birikimini muhakkak artırmalı.” dedi.
Yapay zekadan en çok ekonomik alanda etkilenmenin beklendiğini kaydeden Küçükşabanoğlu, geleneksek mesleklere de yansımanın olumsuz olacağını söyledi.
Yapay zeka çalışmalarında Amerika, Çin, Singapur ve Kanada’nın ön plana çıktığını ifade eden Küçükşabanoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılan çalışmaların yakından incelenmesi gerektiğini vurguladı.
Zafer Küçükşabanoğlu, geçtiğimiz yıl şubat ayında kurulan derneğin, ekonomiden dış politikaya kadar geniş kapsamda yapay zekanın birçok konusunda çalıştığına dikkat çekti.
Her meslek etkilenecek
AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, yapay zeka ile ilgili bilinçlenmenin artması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Dünya Ekonomik Forumu raporunda 2025 yılına kadar 26 ülkede yapay zekanın 85 milyon istihdam kaybına yol açacağı, 97 milyon da yeni istihdam yaratacağı öngörülüyor. Yaklaşık 21 milyon yeni iş kolu olacağı öngörülüyor. Bu yeni iş kollarına, geleceğin mesleklerine, gelen mesleklere hazırlıklı olup olmadığımızı sorgulamamız gerekiyor.
Oxford Üniversitesi’nin 2018’de yayınladığı raporda 25 yıl içerisinde mevcut mesleklerin yüzde 47’si yok olacağı bildiriliyor. Pandemi ile birlikte bu süreç hızlandı.
Yapay zeka hayatımıza giren her mesleği etkileyecek. En olumsuz etkilenecek mesleklerin başında yüzde 22 ile doktorluk geliyor, onu yüzde 15,7 ile öğretmen, eğitimci, öğretim elemanları, yüzde 14,5 ile kolluk kuvvetleri, yüzde 11,4 ile tercümanlık izliyor. Pilot, avukat, emlak, eczacı olarak liste devam ediyor. Yapay zekadan en çok etkilenecek alan ise yüzde 32,2 ile ekonomi, sonra yüzde 21,4 ile eğitim, yüzde 13,3 ile medya iletişim, yüzde 12 güvenlik ve dış politika. Yapay zeka ekonomisi 2030 yılında yaklaşık 15.7 trilyon dolar bir ekonomik hacim yaratacak.”
Birleşik Arap Emirlikleri çalışmaları incelenmeli
“Yapay zeka çalışmalarında sırasıyla Amerika, Çin, Singapur, Kanada çok başarılı gidiyor. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’nin incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ülkenin tam teşekküllü bir yapay zeka planlaması var; Yapay Zeka Bakanlığı, Think Al adında bir kampanyası bulunuyor. Yapay zekayı aktif olarak eğitim ve sağlık sektöründe kullanıyorlar, dünyanın ilk akredite Yapay Zeka Üniversitesi kuruldu ve otomatik ameliyatlar da yapmaya başlamış. Bu üniversite hayvancılık ve ulaşım sektöründe aktif olarak yapay zekayı kullanıyor. Robot polisler ve uçan hava taksileri var yapay zeka startuplarını destekleyecek pek çok program ve hızlandırıcı var gelecek ekonomisi için yapay zekaya da güvenip çalışmalarını katmışlar.”
Teknolojik bilgi birikimi artmalı
“Ülkemizde yaşayan gençler yapay zekayı eksik, hatalı, yanlış bilseler de farkındalık sahibiler. Dünyanın sayfa değiştirdiği bir dönemdeyiz. Teknoloji bilgisi olmayan hiçbir gencin başarılı olma şansı yok. Teknolojide öncelikle bilgili olmak gerekiyor. Z Kuşağı, bilgi çağına geçtiğimizi düşünürsek teknolojik bilgi birikimlerini artırmalı. Takım çalışması, ikna kabiliyeti, network, hedef koymak gençlerin başarılı olmasını sağlayacaktır.”
Haber: İSTAMONU I ÖZEL