Hitit buğdayından yapılan ekmek Kastamonudan kargoyla birçok şehre gönderiliyor.
“buğdayın atası” olarak bilinen Kastamonu siyez buğdayından üretilen ekmekler, sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercihi oldu. Kastamonu’nu İhsangazi ilçesinde siyez ekmeği üreten İrfan Çakal, küçük bir üretim kapasitesine sahipken, şu an talebe yetişemediklerini ve Türkiye’nin birçok yerine ürün gönderdiklerini belirtti.
İlçede siyez buğdayının yüzyıllardır üretildiğini anlatan Çakal, “Atalarımız daha önce sadece un ve bulgur yaparken biz siyezden ekmek, kurabiye, simit, tarhana gibi yeni ve farklı ürünler imal ediyoruz. Bulgur ve undan sonra yeni ürünler yapmaya karar verdim. İlk olarak 2013’te siyez ekmeği yapmaya başladım. Bunu yaparken içine siyez unundan başka un katmıyorum.” diye konuştu.
Siyez ürünlerinin sağlıklı olduğu için talep gördüğünü vurgulayan Çakal, şunları kaydetti: “Siyez buğdayının genetiğiyle oynanmamıştır, glüten değeri çok düşük. Tansiyonu ve bağırsakları düzenleyen bir yapısı var. Çölyak hastaları, pankreas hastaları, bağırsakları çalışmayan hastalarımız daha çok kullanıyor. Unlu mamullere alerjisi olan insanlar siyez buğdayını daha çok kullanıyor. Hazmı kolay ve tok tuttuğu için zayıflamak isteyenler yoğun şekilde kullanıyor. Zayıflamak isteyenlere, şeker hastalığı olanlara, pankreas ve çölyak hastaları başta olmak üzere Türkiye’nin her yerindeki müşterilerimize kargoyla ürünlerimizi gönderiyoruz” dedi.
İnsanların sosyal medya ve internet sitesi üzerinden kendilerine ulaştığını belirten Çakal, “Günlük ortalama 100 ekmek üretiyorum. Bunun 80’ini kargoyla farklı illere gönderiyoruz. Ekmeğimizin ömrü uzun, 7 gün boyunca bayatlamadan tüketilebiliyor” diye söyledi. (AA)