TÜRSAB Türkiyede agro turizmini geliştirmek için “Kastamonu Elma Kültür Yolu” Projesi düzenleyecek.
Bir yandan tatil yapıp, diğer yandan üretime katkı sunma imkânı sağlayan agro turizm, pandemi ile birlikte şehir hayatından bunalanların tercihi olmaya başladı. Turistlerin hem tatil, hem de üretim yaptığı turlar hem çiftçiye hem seyahat acentelerine hem de tüketiciye kazandırıyor.
Ortalama 10-12 kişilik küçük grupların katılımıyla agro turizm kapsamında yapılan tarım turları içinde Kars’ın Boğatepe Köyü’ne peynir turları, Ege’ye mandalina ve zeytin hasadı turları, Karadeniz’e fındık toplama turları, Malatya’ya ise kayısı ve üzüm turları dikkat çekiyor. Türkiye’de bu yıl 1 gece 2 günlük bir tarım turunun ortalama fiyatı bin ile bin 500 TL arasında değişiyor. TÜRSAB Türkiye’de tarım turizmini geliştirmek için Balıkesir Zeytin Kültür Yolu Projesi, Gastro Tren Projesi, Kastamonu Elma Kültür Yolu Projesi, Hatay Agro Turism İnfo Gezisi, Bursa Agro Turizm İnfo Gezisi gibi projeler düzenliyor.
Dünya genelinde her yıl 200 bin kişinin katıldığı tarım turları Türkiye’de de yeni girişim alanlarının doğmasını sağlarken seyahat acenteleri tatil rotalarına köy ve çiftlikleri ekleyerek tarlasında ürün ekip biçen köylünün evinin bir odasını turistlere kiralayarak ve mahsulünü turistlere satarak yeni gelir kapıları oluşturmasını sağladı.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın verdiği bilgilere göre TÜRSAB’a bağlı 120 seyahat acentesi agro turizmle ilgilenirken, 20 acente de doğrudan bu alanda çalışıyor. Türkiye’de seyahat acentelerinin agro turizm alanında yoğunlaştığı destinasyonlar arasında Hatay Samandağ ve Kastamonu öne çıkarken Alanya ve Mersin’deki çiftliklerde de agro turizm yapılıyor. (Kastamonugazetesi)