Tosyalı Holding, Cezayir’de Akdeniz ve Afrika’nın en büyük çelik yatırımını hayata geçiriyor.
Tosyalı Holding, 3 kıtada sayıları 30’a yaklaşan tesis ve yaklaşık 15 bin çalışanıyla küresel büyümesini sürdürüyor. Tosyalı, 2011 yılında yatırıma başladığı Tosyalı Algerie’de dördüncü etap yeni yatırımıyla birlikte, tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği bir süreçte dünyanın en önemli demir-çelik yatırımlarından birini daha hayata geçiriyor. 2,5 milyon ton üretim kapasitesine sahip, daha düşük karbon ayak izi ile bu alanda dünya çelik endüstrisindeki en iyi uygulamalardan biri olacak ikinci Doğrudan İndirgenmiş Demir (DRI) üretim tesisi ve onun önündeki 4 milyon ton/yıl üretim kapasiteli yassı çelik yatırımı ile Tosyalı Holding Cezayir’deki 8,5 milyon ton/yıl kapasiteli tam entegre tesis hedefine de yaklaşmış olacak.
Hidro-karbon dışı sektörlerde ülkenin en büyük ihracatçısı ve en güçlü istihdam sağlayan şirketi olan Tosyalı Algerie, sadece Afrika’da değil Avrupa’da da, yüksek teknoloji kullanımında en önde gelen ve enerji tüketimi açısından da dünyanın en verimli entegre tesislerinden biri olarak öne çıkıyor. 2013 yılında üretime başlayan Tosyalı Algerie, Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük sanayi yatırımı. Bugün toplam sıvı çelik üretim kapasitesi yaklaşık 4 milyon ton/yıl olan endüstri kompleksinin çatısı altında, entegre liman dahil 10 tesis bulunuyor.
Toplam 5 milyon metrekareye yayılmış, bölgenin en büyük demir- çelik tesisi olan Tosyalı Algerie, hem hurdadan çelik hem de DRI kullanarak çelik üretimi yapıyor. İnşaat sektörü, hidrokarbon taşımacılığı, otomobil endüstrisi ve gemi yapımı gibi birçok sektöre hizmet veriyor. Yaptığı üretimle Cezayir’in inşaat demiri ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılarken, üretiminin yarıya yakınını da ihraç ediyor.
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı: “Afrika’yı 15 yıl önce stratejik ve öncelikli yatırım coğrafyası olarak belirledik.
Globalizasyonun bir noktada son bulacağı ve lokalizasyonun öne çıkacağı öngörüsü ile Tosyalı Holding’in üretim ve operasyon coğrafyasını 15 yıl önce çeşitlendirmeye karar verdiğini ve Afrika’yı da ana yatırım coğrafyası olarak belirlediğini ifade eden Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Çelik çok stratejik bir sektör. Son yıllarda demir-çelik sektöründe öne çıkan kota uygulamaları ve bugün tedarik zincirindeki aksaklıklar sonucu sektörde büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Biz Tosyalı Holding olarak bir yandan ülkemizde katma değeri yüksek nitelikli çelik üretimine yönelik yatırımlarımıza devam ederken bir yandan da yurtdışında ana yatırım coğrafyamız olarak belirleyerek 15 yıl önce adım attığımız Afrika kıtasındaki etki alanımızı da Cezayir, Senegal ve Angola’da yaptığımız yatırımlarla büyütüyoruz” dedi.
Fuat Tosyalı: “Yeni başlayan ikinci DRI tesisi ve yassı çelik üretim tesisi yatırımımızla, dünyada hidrojen ile çalışabilen, böyle bir teknolojiye yatırım yapan ilk Türk şirketi Tosyalı olacak.”
Dünyada yeşil ve çevre dostu çelik üreten tesisler arasındaki konumlarını her geçen gün daha da güçlendirdiklerini dile getiren Fuat Tosyalı, “Şuan itibari ile Tosyalı Algerie, yıllık 2,5 milyon ton kapasite ile dünyanın en büyük DRI üretim tesislerine ve DRI ile çalışan dünyanın en büyük ark ocağına sahip. 2018’de devreye aldığımız bu ileri teknolojiyle; 2020’de tek bir DRI modülü ile 2.23 milyon ton/yıl, 2021’de ise 2.285 milyon ton/yıl üretim rakamına ulaşarak, iki yıl üst üste dünya rekoru kırdık. Şimdi en yüksek teknolojiye sahip yeni bir DRI tesisi ve önünde 4 milyon ton/yıl kapasite ile yassı çelik üretecek haddehanelerin yapımını da içeren 5 etaplı Tosyalı Cezayir’deki yatırımımızın 4. aşamasına başladık. Bu yatırımı 2024’ün ilk yarısında tamamlamayı planlıyoruz. En önemli nokta ise, bu tesisimiz hidrojen ile çalışma kabiliyetine sahip olacağından, Dünya’ da hidrojen ile çalışabilen böyle bir teknolojiye yatırım yapan ilk Türk şirketi Tosyalı olacak. Sektörün 10-15 yıl içinde hidrojen kullanımına geçmesi bekleniyor. Biz bu yatırımla böylece bu konuda da sektörde öncü bir adım daha atmış olduk” dedi.
Cezayir’in en büyük limanı ile entegre iş modeli
Tosyalı, Cezayir’ in Arzew/Sonatrac bölgesinde, devlete ait olan, tüm üst yapı yatırımını ise Tosyalı Algerie ile tam entegre olan limanı da işletiyor. 2021 yılı haziran ayında faaliyete geçen liman, fiili olarak 200 bin tonluk gemilerin yaklaşabildiği ülkenin en büyük limanı. Bu yatırımdan önce Cezayir limanlarına gelen en yüksek gemi tonajı 50 bin DWT iken şu anda kapasite 4 kat artmış durumda. Günlük yük indirme kapasitesi 90 bin ton. Avrupa’nın en uzun hatlarından biri olan 12 km’lik boru tipi kapalı konveyör bant sistemi sayesinde limandan şirketin hammadde sahasına kadar hiçbir araç kullanmadan saatte 4.000 ton demir cevheri taşınabiliyor. Bu entegre yapı ile Tosyalı Algerie, bölgenin en rekabetçi, verimli ve katma değeri yüksek tesisi konumunda.
Fuat Tosyalı: “Tosyalı Algerie, Akdeniz ve Afrika’nın en önemli ve en rekabetçi entegre tesisi, dünyanın en stratejik demir-çelik üretim merkezlerinden biri olacak.”
Tosyalı Algerie’nin Cezayir’in hidro-karbona dayalı sektörleri dışında, sanayideki en büyük şirketi ve ihracatçısı olduğunu ifade eden Fuat Tosyalı, “Ürettiğimiz ürünler katma değeri yüksek; bölgenin, Avrupa’nın, Amerika’nın, Asya’nın talep ettiği nitelikli ürünler. Buradan dünyaya demir-çelik ihraç ediyoruz. Bu yıl Cezayir’den 1 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Entegre yapımız; kendimize ait limanımız ve ileri teknoloji DRI yatırımlarımız ve geleceğin enerjisi hidrojeni kullanabilme esnekliğimizle sürdürülebilir değer yaratan bir yapıya sahibiz. Akdeniz ve Afrika’nın en önemli ve en rekabetçi entegre tesislerinden biri olan Tosyalı Cezayir’in üstlendiği stratejik rolün, yeni küresel ekonomik düzende Tosyalı olarak bizi çok daha güçlü konuma taşıyacağına inanıyoruz. Sürdürülebilirlikle şekillenen, Paris İklim Anlaşması ve AB Yeşil Mutabakat ile birlikte yepyeni bir çelik endüstrisi doğuyor. Biz de Tosyalı olarak Cezayir’deki gibi ileri teknolojiyle şekillenen yatırımlarımızla bu yeşil dönüşümün dünyadaki öncülerinden biri olarak geleceğe emin adımlarla ilerliyoruz. Cezayir’deki tüm etap yatırımlarımızı tamamladığımızda 8,5 milyon ton yassı ve uzun mamul kapasiteli tam entegre bir tesis haline gelecek Tosyalı Algerie ile sadece Akdeniz ve Afrika’nın değil, dünyanın da en önemli ve stratejik demir-çelik üretim merkezlerinden biri olacağız” dedi.