Seydilerli iş adamı Şerafettin Özkan gençl iş adamlarına tecrübelerini aktardı
Genç KASİAD tarafından düzenlenen söyleşi programına konuşmacı olarak katılan Seydilerli iş adamı Şerafettin Özkan iş ve özel yaşamından kesitlerle gençlere aktarımlarda bulundu.
Türkiye’nin sıkıntılı dönemlerden ve zorlu sanayileşme süreçlerinden geçtiğini anımsatan Şerafettin Özkan, başarılı olmak için öncelikle inanç ve azmin gerekli olduğunu dile getirdi.
Hedeflerin daima yüksek tutulması gerektiğine işaret eden Özkan, eğitim ve iş tecrübesiyle birlikte hareket edebilmenin de öneminden bahsederek şu paylaşımlarda bulundu:
“Dürüstlük ve iyilikten taviz verilmemeli”
“ Hayatta dürüstlük ve iyilikten taviz verilmemesi gerekir. Babam benim tahsil hayatıma devam etmemi istemedi. Ancak bunu kötü düşünce besleyerek yapmadı; algıları farklı yöndeydi eğitim hakkında. Çevrenin etkisiyle tahsil hayatıma devam ettim. Ama okul hayatımda babamın kurduğu iş ortamında öğrendiğim bilgilerin olumlu etkisini çok gördüm. Üniversitedeki hocalarım bile sahip olduğum bilgileri nereden elde ettiğime şaşırırlardı. Ticaret, sanayi ya da hayat, çok yönlü olabilmeyi ve kıskançlık beslemeden hareket edebilmeyi gerektiriyor. Kıskançlık ve ön yargıları olan insanlara düşüncelerinin yanlışlığını söylememekten de asla çekinmemeliyiz. Yaklaşık 50 yıl önce köyümüzde arabası olan nadir kişilerdendik. İstanbul’dan arabayla gittiğimizde bizim hakkımızda birçok olumsuz yorum yapıldığına şahit oldum. Oysa o arabaya meraktan ya da ihtiyaçtan birçok kişi binmişti. Daha çocuk yaşta o kişileri bir araya toplayıp arabası olan birinin nasıl zararı dokunacağını sorup, boş yere kıskançlık yaptıklarını anlattım. Bunun gibi ön yargılar ve kıskançlıklar İstanbul’dan Kastamonu’ya giden birçok kişinin başına gelmiştir. İstanbul’dan yatırım yapmak isteyen birçok kişi rant peşinde olduğu yönünde suçlanmıştır. Oysa İstanbul’da kazanan birinin memleketine yatırım yapması rant değil, tamamen gönül işidir.”
“Güç birliği yapılmalı”
“Maalesef 10 liralık üretim yapmadan bin lira tüketmeye çalışıyoruz. Ülkemizin ve memleketimizin kalkınması sanayileşme ile mümkündür. Sanayiler gelişirse tersine göç olabilir. Bir de iş hayatında güç birliği çok önemli. Geçtiğimiz günlerde Adnan Dalgakıran gazetede çıkan bir söyleşide de bu birliğin gerekliliğini çok güzel ifade etmişti. Dalgakıran, ihracatçıların sektörler haline ayrılıp tek çatı altında toplanmasının öneminden bahsetmişti. Her sektörün ya da herkesin problemi güç birliği yapamamak, bunu aşabildiğimiz zaman daha iyi yerlere gelebiliriz.”
Büyük beğeni toplayan söyleşi programına, Kasiad Genel Başkanı Ayhan Aslan Genel, Başkan Yardımcıları Murat Arer ve Cemal Şenol, Genç Kasiad Başkanı Gökhan Kızılkum, Kas-Der Genel Başkanı Orhan Gümüş, Kastamonu eski Milletvekili Hasan Altan, Etili Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Ergin, Çağın Ofis Mobilyaları Genel Müdürü Murat Sarı, Genç Kasiad yönetim kurulu üyeleri katıldı.