featured
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Çanakkale ruhu yeniden canlandı

Çanakkale ruhu yeniden canlandı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yıl dönümü dolayısıyla yurdun dört bir yanında ve yurt dışında çeşitli programlar tertip edildi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yıl dönümü dolayısıyla yurdun dört bir yanında ve yurt dışında çeşitli programlar tertip edildi.

Çanakkale Savaşında en çok şehit veren illerin başında yer alan Kastamonu’da da düzenlenen törenler yoğun katılımla gerçekleşti.

Kastamonu merkezde gerçekleşen tören kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan vatandaşlar 125 metre uzunluğunda Türk bayrağı açarak Kastamonu Kalesi’ne kadar yürüdü.

Kalede devam eden programda Nasrullah Camii İmam Hatibi Kahraman Şerbetçioğlu, Kur’an-ı Kerim okudu, İl Müftü Yardımcısı Necip Eren ise şehitler için dua etti. Program, çorba ikramının ardından sona erdi.

Diploma yerine şehitlik unvanı

 

Kastamonu’daki etkinlikler dahilinde Abdurrahmanpaşa Lisesi’nde şehit olan öğrencilerin anısına oluşturulan şehitlik köşesinin açılışı yapıldı.

Anadolu’nun ilk devlet lisesi olan Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı dönemde 120 öğrencisinin cepheye gitmesi nedeniyle 1914-1918 yılları arasında hiç mezun veremediğini anımsatan Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, “Öğrencilerimizin 120’si Çanakkale Savaşı’na gitmiş, onlardan 14’ü şehadet mertebesine ulaşmış. Bu nedenle Abdurrahmanpaşa Lisesi, tarihte önemli bir lise. Verdiği şehitler, ülke ve memleket savunmasına yaptığı katkıyla her türlü övgüyü hak ediyor” ifadelerini kullandı.
Geri dönemeyenler anısına

 

Öte yandan Kastamonu sivil toplum kuruluşları da Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yıl dönümü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Hüseyin Satıcı başkanlığındaki Araç Güzlük Köyü Derneği, Karabük Üniversitesi ve Kastamonular Dayanışma Derneği Karabük Şubesinin ortaklaşa düzenlediği “Onlar Gelemedi Biz Geldik” programının bu yıl ikincisi gerçekleşti.

Güzlük köyünde gerçekleşen programa il dışından çok sayıda kişi katıldı. Okunan Kur’an-ı Kerim ve duaların ardından şehitler anısına fidan dikildi.
Ümmetin son savaşı

 

İsmet Çetinkaya başkanlığındaki Çatalzeytinliler Yardımlaşma Derneği de İstanbul Sultangazi’de bulunan dernek merkezinde şehitleri anma programı düzenledi.

Ümmetin son savaşı “Çanakkale” adı altında gerçekleşen programda tarihçi – yazar Yusuf Güldür’ün konferansı yer aldı.

Okunan Kur’an-ı Kerim ve duaların ardından ise üzüm hoşafı ve buğday ekmeği ikram edildi.

Gelenek devam ediyor

 

Süleyman Çalık başkanlığındaki Kastamonulular Dayanışma Derneği Beykoz Şubesi ise 5. Geleneksel Şehitleri Anma ve Mevlid Programını Örnekköy Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Tepetarla Camii’ndeki programda okunan Kur’an-ı Kerim ve duaların ardından çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Esenyurt’ta İnebolulular Çanakkale’yi yad etti

İstanbul Esenyurt İnebolulular Derneği tarafından organize edilen Çanakkale Şehitleri Anma Programı yoğun katılımla gerçekleşti. Okunan Kur’an-ı Kerim ve duaların ardından çeşitli ikramlarda bulunuldu.

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 101. yıl dönümü münasebetiyle hemşerileriyle bir araya geliyor olmaktan mutlu olduğunu ifade eden dernek başkanı Kadir Çayanoğlu günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Milli mücadelenin ilk ateşinin yakıldığı Çanakkale Zaferiyle Milletimiz; Vatan sevgisini, cesaretini, azmini, kahramanlığını ortaya koymuştur. İnsanımız, sahip olduğu yüksek ahlak ve medeniyet anlayışının yansıması olarak Çanakkale Savaşında düşmanından bile esirgemediği şefkat ve merhametiyle savaşında bir hukuku olduğunu tüm insanlığa gösterilmiştir.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!