featured
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Özelleştirme Kamu Hizmetidir

Özelleştirme Kamu Hizmetidir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Araçlı hemşerimiz İlhami Özşahin, özelleştirmenin devlet denetimiyle birlikte gerekli olduğunu ifade ederek, “Özelleştirme kamu hizmetinin özel sektör eliyle yapılmasıdır.” dedi.

Kamuda özelleştirmenin devlet denetimiyle birlikte gerekli olduğunu savunan PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Özşahin, “Özelleştirme kamu hizmetinin özel sektör eliyle yapılmasıdır. Özelleştirilen her yerde verim mutlaka artmıştır. Özelleştirmeyle birlikte devletin buraların kontrolü ve gözetimi önemlidir. Enerji sektöründe özelleştirilen yerler, özel sektöre belirli sürelerle verilmiştir. Bu sürelerin sonunda buralar tekrar devlete geri verilecektir.” dedi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) öncülüğünde 1965 tarihinde temelleri atılan Petkim Petrokimya Holding AŞ’nin (PETKİM) özelleştikten sonra önceki yıllara göre çok daha verimli çalıştığına dikkat çeken İlhami Özşahin, devletin ana gelir kaynağının vergi olduğunu, kurumlar özelleştikten sonra kar ettiklerini ve bununla beraber devletin kazanç elde ettiğini belirtti.

Özşahin, “Özel sektör maddi kazancını daima yatırıma dönüştürmektedir. Gelişmiş ülkelere baktığımızda hizmetlerin büyük çoğunluğunun özel sektör eliyle yapıldığını görmekteyiz. Burada önemli olan devletin denetim için var olan kurumlarının işlerini sıkı tutması.” diye konuştu.

Avrupa’nın en büyük elektrik şebekesine sahibiz

Türkiye Elektrik Kurumunda 33 sene çeşitli kademelerde çalışan ve genel müdür olarak emekli olan Araçlı elektrik mühendisi İlhami Özşahin, Türkiye’nin elektrik sisteminin Avrupa’nın en büyük elektrik şebekelerinden birine sahip olduğunu, son yıllarda özel sektörün bu sahada yatırım yapmasının önünün açılmasıyla birlikte daha da büyüdüğüne işaret ederek şunları söyledi:

“2000’li yıllardan sonra özel sektörün enerji yatırımlarına katılmasıyla Türkiye enerjide çok büyük adımlar attı. Özel sektör, elektrik sistemine yaklaşık 70 milyar dolara yakın yatırım yaptı. Bugün Türkiye elektrik şebekesi, Avrupa elektrik şebekesine paralel çalışmaktadır. Bu sayede hem elektrik kalitesi yükselmiş hem de zaman zaman Avrupa’dan elektrik temin edebilme ve satış imkânı oluşmuştur.”

İlhami Özşahin, görev süresinde Kastamonu’da yapılan çalışmalar hakkında ise şu bilgiyi paylaştı:

“2003 yılında TEİAŞ’ta genel müdür olduktan bir müddet sonra memleketim Kastamonu’ya ziyarete gittim. Rahmetli Vali Mustafa Kara ve Kastamonu Entegre A.Ş.’nin yöneticilerinden yeterli enerji olmadığı için ili terk edeceğini öğrendim. Kastamonu OSB içinde geçici bir 154 kilovolt trafo merkezinin kurulmasını kısa sürede gerçekleştirdik. Kısa süre önce Kastamonu OSB’yi ziyarete gittiğimde bu trafo merkezinin kapasitesinin iki katına çıktığını, OSB’nin oluşmasında lokomotif görev yapan ve 600’den fazla kişinin istihdam edildiği Kastamonu Entegre’nin büyük ve önemli bir alan kaplandığını öğrendim. Daha önce boş bir arazi olan organize sanayi bölgesi, şimdi fabrikalarıyla ve çalışanlarıyla beni oldukça duygulandırdı. Ayrıca görev yaptığım süre içerisinde Kastamonu’da TEİAŞ’ın bölge müdürlüğünün oluşması, İnebolu trafo merkezi ile Araç trafo merkezinin yapılması, Kastamonu ile Karabük arasındaki iletim hattının tesisi ve Kastamonu ile çevresinin elektrik altyapısının güçlenmesine katkıda bulunduk.”

İlhami Özşahin ayrıca sanayi yatırımları için Kastamonu’da elektrik altyapısının çok uygun olduğunu ve yatırımcıların buraya gelmesini beklediğini ifade etti.

Türkiye’nin 1976 yılında günlük elektrik tüketimi 25 milyon kilovat saat iken bugün 1 milyar kilovat saati aşmış ve 40 kat artmıştır. Sanayi ve kentleşme arttı ama buna mukabil Türkiye’de enerji alt yapısı o günden bugüne çok gelişti. Bugün yaklaşık 70.000 kilometreyi aşan ve Türkiye’nin etrafını neredeyse yaklaşık 15 defa dönecek kadar enerji hatları, 1000’e yakın trafo merkezi ve 100.000 mW ‘a yakın kurulu gücü vardır.

Araç Köse köyünde 1950 yılında doğan İlhami Özşahin, 1975 yılında İstanbul Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. İş hayatına 1976 yılında Türkiye Elektrik Kurumunda (TEK) Sistem İşletme Mühendisi olarak başladı. Aynı kurumda başmühendis, müdür yardımcısı, müdür görevlerinden sonra 1995 yılında yine aynı kurumda Yük Dağıtım Dairesi Başkanı oldu. 2003 yılı Mart ayında ise Türkiye Elektrik Kurumu’nun (TEK) üçe bölünmesi sonucunda kurulan Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) genel Müdürlüğü’ne genel müdür ve yönetim kurulu başkanı olarak atandı ve genel müdür olarak 2009 yılında emekli oldu. Çalışma süresi boyunca birçok yurt içi ve yurt dışı eğitimlerinin yanı sıra Japonya’da Enerji Planlaması ve Koordinasyonu, İngiltere’de Enerji Yönetimi konularında da uzun süreli eğitimler aldı. Halen elektrik enerjisi ile ilgili konularda serbest müşavir olarak çalışmaktadır.

Haber: İSTAMONU I ÖZEL

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!