Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Kontrolörler Başkanı Kutluhan Özdemir, Güçlü üretici örgütleri sayesinde, tarımsal alanda ürünlerden daha fazla gelir edileceğini söyledi.
İstamonu Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Karadeniz Ankara’daki temasları kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünde 2016 yılından beri görevde olan Kontrolörler Başkanı Kutluhan Özdemir’i makamında ziyaret etti.
Kutluhan Özdemir biriminin görev ve sorumlulukları hakkında gazetemize bilgi aktarırken Kastamonu’daki tarımsal gelişmeler hakkında da değerlendirmede bulundu.
Güçlü üretici örgütleri sayesinde, tarımsal alanda ürünlerden daha fazla gelir elde edildiğini vurgulayan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Kontrolörler Başkanı Kutluhan Özdemir, “Daha etkin ve verimli bir üretim sağlayabilmemizin ön koşulu güçlerimizi birleştirmekten geçiyor. Güçlü tarımsal örgütler vesilesi ile bu kuvveti artırabilmemiz şart.” dedi.
Çok sayıda tarımsal örgüt bulunmasına rağmen tarımda örgütlenmede henüz yeterli etkinlik düzeyine ulaşılamadığını ifade eden Kutluhan Özdemir, tarımsal üretim maliyetlerini denge altında tutmak için mevcuttaki tarımsal örgüt yapısının daha etkin ve verimli hale getirilmesi hususunda çalışmalar yapılacağını bildirdi.
Tarımsal faaliyetlerde profesyonelliğe geçişin ise sadece makineleşme ile değil, tarıma değer katma düşüncesi ile mümkün olduğuna dikkat çeken Kutluhan Özdemir, dünya çapında değer gören Taşköprü sarımsağının gelecek kuşaklara aktarılmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Devrekani’de kurulma çalışmaları devam eden tarıma dayalı ihtisas sanayi bölgesini stratejik bir adım olarak değerlendirerek şunları söyledi:” Devrekani’de coğrafi koşulların getirisiyle en önemli alan hayvancılık. Hayvancılığın gelişmesine en çok katkı yapacak unsurlardan biri Devrekani’de Tarıma Dayalı OSB’nin kurulması olacak. OSB, Devrekani ve Kastamonu’nun yanı sıra bölgeye hayvansal üretim ve pazarlama noktasında çok ciddi bir değer katacak.”
Denetimlerdeki amaç ceza değil
Kontrolörler Başkanlığının; ilgili kanunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, tüzükler, yönetmeliler ile diğer bağlantılı mevzuat hükümleri kapsamında Türkiye genelinde denetim gerçekleştirdiğini kaydeden Özdemir şunları söyledi:
“Kontrolörler Başkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı tarımsal örgütlerin idari, mali ve hukuki yönden denetimlerini sürdürüyor. Ayrıca Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün iş ve işlemlerinin denetlenmesi, incelenmesi görevini yürütüyoruz. 81 ilin tamamında görevlendirmelerimiz oluyor. Sadece teftiş anlamında değil, aynı zamanda yaptığımız denetimlerde rehberlik edici ve yol gösterici de oluyoruz. Denetlenen birimin faaliyetlerinin denetimden sonra daha sağlıklı yürütülmesi için hangi eksik noktaların tamamlanması gerektiği hususunda tedbirler, tavsiyeler de denetimlerimiz neticesinde ilgili birimlerle paylaşılıyor. Dolayısıyla bizim yaptığımız denetimin sadece cezalandırma yönü yok. Denetimdeki amacımız ve önceliğimiz denetlenen birimin faaliyetlerinin, bizden sonraki dönemde mevzuata uygun bir şekilde yönetilmesinin ve yürütülmesinin temin edilmesi.”
Sürdürülebilir pazar için çalışmalar devam ediyor
Tarımsal faaliyetlerin ekonomik değer görmesi için sürdürülebilir bir pazarın olması gerektiğine işaret eden Özdemir şöyle devam etti: “Tarımsal örgütlenme vesilesi ile üretimin artırılması, ilave olarak da pazarlama faaliyetinin de çoğaltılarak daha etkin ve verimli bir hale getirilmesi şart. Daha etkin bir üretim sağlayabilmemizin ön koşulu güçlerimizi birleştirmekten geçiyor. Kooperatifler, yetiştirici birlikleri ve üretici birlikleri vesilesiyle birlikteliği ve kuvveti artırmalıyız. Maalesef çok sayıda tarımsal örgüt bulunmasına rağmen tarımda örgütlenmede henüz yeterli seviyeye ulaşamadık. Girdi maliyetlerinin artmasının üreticinin önünde engel teşkil ettiğinin farkındayız. Tarımsal üretimin kalitesinin ve miktarının artırılması için girdi maliyetlerinin mümkün olduğunca dengeli bir durumda olması gerekiyor. Maliyetler yükseldikçe üretici ya üretimden çekiliyor ya da üretim belli bir düzeyde kalıyor. Sınırlı sayıda üretilen ürünün getirisi az oluyor öte yandan piyasanın talebini karşılayamayınca fiyat artışı yaşanıyor. Bu noktada Bakanlığımızın önemli görevleri ve sağladığı destekler var. Mazot, gübre, yem, et ve süt destekleri gibi üretimi teşvik edici destekleri mevcut. Sürdürülen ve planlanan projeler doğrultusunda yürütülen faaliyetler de var. Çiftçimizin bilinç seviyesi AB üyesi ülkelerle kıyaslandığında maalesef düşük. Tarıma bakış açısı genişlemeli, değer katma düşüncesi de artmalı.”
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Kontrolörler Başkanı Kutluhan Özdemir, Kastamonu’nun tarımsal alandaki gelişimiyle ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı:
Taşköprü sarımsağını gelecek nesillere aktarmalıyız
“Kastamonu’nun sarımsak gibi tarımsal üretim anlamında dünya çapında ön plana çıkmış kıymetli bir ürünü var. Bu değerimizi her zaman korumalı, daha da kaliteli hale getirip gelecek nesillere aynı şekilde aktarmalıyız.”
Devrekani bölgeye değer katacak
“Devrekani’de, coğrafi koşullarının getirisiyle en önemli üretim alanı hayvancılıktır. Hayvancılığın gelişmesine en çok katkı yapacak unsurlardan biri Devrekani’de Tarıma Dayalı OSB’nin kurulması olacak. OSB, Devrekani ve Kastamonu’nun yanı sıra bölgeye hayvansal üretim ve pazarlama noktasında çok ciddi bir değer katacak. Bu noktada, başta Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün yetkilileri olmak üzere Devrekani Belediye Başkanımız Sayın Engin Altıkulaç ile projenin hazırlanması ve uygulanmasında emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum. Mantıklı ve stratejik hareket etmekte fayda var. Türkiye’de yüz ölçümüne oranla en çok yeşil alan bulunduran il Kastamonu. Bu potansiyelimizin hayvancılığın geliştirilmesi noktasında kullanılmasında büyük fayda görüyorum. Tarıma dayalı OSB gibi yatırımlar da bu potansiyelin ortaya çıkarılması ve değerlendirilmesi anlamında yöremize ciddi katkılar sunacaktır.”
Aslen Devrekanili olan Kutluhan Özdemir, İstanbul’da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden 2002 yılında mezun olmuştur. Yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Yönetim Bilimleri Bilim Dalı programında, “Kamuda İnsan Kaynakları Planlaması Çerçevesinde Norm Kadro Uygulamasının Analizi” konulu tezi ile tamamlamıştır. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünde Kontrolör Yardımcısı unvanı ile 2004 yılında başladığı mesleki kariyerine, 2008’de Kontrolör, 2015’te Başkontrolör olarak atanarak devam etmiştir. 2016 yılından itibaren Tarım Reformu Genel Müdürlüğünde Kontrolörler Başkanı olarak görevini sürdürmektedir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.
Haber: İSTAMONU I ÖZEL HABER