Enginar, yemek olarak tüketilen en eski bitkiler arasında. 16. yüzyılda soylu bir bitki kabul edildiği için sadece kraliyet aileleri ve soylular tarafından tüketiliyormuş. Neyse ki bu soylu sebze artık halka inmiş durumda. Artık, pazarda, manavlarda kolayca bulabilmek mümkün.
Papatyagiller familyasından mavi-mor renkli açan enginar, karaciğere faydasıyla biliniyor. Bunun yanında A ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri açısından oldukça zengin bir sebze. Enginar, yemek olarak tüketilen en eski bitkiler arasında. 16. yüzyılda soylu bir bitki kabul edildiği için sadece kraliyet aileleri ve soylular tarafından tüketiliyormuş. Neyse ki bu soylu sebze artık halka inmiş durumda. Artık, pazarda, manavlarda kolayca bulabilmek mümkün.
Enginar’ın faydaları
- Karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar.
- Karaciğer, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek kumlarını döker.
- Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Kandaki şeker oranını ayarlar, kolesterolü düşürür.
- Vücuda dinçlik verir. Bedeni ve zihinsel yorgunluğu giderir.
- Meme, rahim ağzı ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur.
- Kalbi ve damar sağlığını korumakta da etkilidir.
- Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır.
- Sarılığa iyi gelir.
- Romatizma şikâyetlerini azaltır.
- İshali keser. Ter kokusunu giderir.
- Ateş düşürücü ve iştah açıcıdır.
- Yapılan bilimsel araştırmalarda enginar suyunun karaciğer hücrelerinin yenilenmesinde ve güçlenmesinde, safra salgısının düzenlenmesinde ve kolesterol düşürülmesinde son derece etkili olduğu kanıtlanmıştır.
- Mide ekşimesi, kusma, mide bulantısı ve gibi sindirim sorunlarına karşı kullanılabilir.
- Antioksidan içeriği ile cildinizin daha görünmesini ve kırışıklıkların oluşumunun gecikmesini olmasını sağlar.
- İdrar söktürücü özelliği vücuttan fazla suyun atılmasını sağlar. Bu özelliğinin yanı sıra düşük kalorili olduğu için zayıflamak için diyet yapanlara tavsiye edilir.
- Enginarın çayı ekstraktı içerek vücudunuz için gerekli folikasit, A, B1 ve C vitaminleri ve magnezyum, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, çinko ve diyet lifi gibi mineralleri içerir.
Enginarı nasıl tüketmelisiniz?
Büyükçe bir enginarı bütün olarak iyice yıkadıktan sonra sapının tamamını kesin. Daha sonra kaynayan iyi suya yine bütün olarak atın ve 1 saat kaynatın. Bu süre sonunda suyun rengi açık kahverengine dönecektir. Ocağı kıstıktan sonra bir yarım saat daha bekletin ve ateşin üzerinden alın. Bu suyu çay olarak içebilir, dilerseniz balla tatlandırabilirsiniz. Soğuk veya sıcak tüketebilirsiniz. Kötü kolesterolü düşürmedeki etkisiyle damar sağlığının korunmasında etkili bir çözüm olarak kullanılabilir. Ancak kolesterol ilacı kullanıyorsanız enginar çayı içmeye başlamadan önce doktorunuza danışın.
Enginarın yemeği
Çiçekleri sebze olarak, taze yaprakları ve kökleri ise gıda takviyesi yapımında kullanılır. Enginar suyu kalp çarpıntısına iyi gelir. Taze enginar yaprağı kaynatılarak hazırlanan enginar çayı karaciğer hastalıklarında oldukça faydalıdır. Tüylü kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen enginar suyu ile saçlar yıkanırsa saçları güçlendirir.