Tarım ve Orman Bakanlığı, Kastamonu’da yangın söndürme helikopterini hazır tutacak. Hızlı müdahale için gerekli helikopter 2021 yangın sezonu boyunca Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Ardıçlık Deposu’nda bekleyecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2021 yangın sezonu boyunca Kastamonu’da yangın söndürme helikopteri bulunduracak. 1 Temmuz’dan sonra Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Ardıçlık Deposu’nda bekleyecek helikopter ile olası yangınlara karşı anında müdahale edilebilecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu’nun hakkı olan bir hizmeti aldığını görmenin, verdikleri mücadelede başarılı olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Geçtiğimiz yıl Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’i ziyaret ederek Kastamonu’ya en az 1 yangın söndürme helikopteri tahsis edilmesi gerektiği görüşünü ileten, Kastamonu için büyük önem taşıyan bu konuda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi verdiği soru önergeleriyle bilgilendiren Milletvekili Hasan Baltacı yangın söndürme helikopterinin Kastamonu’ya hayırlı olmasını diledi.
Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle mevsimsel olarak süresi uzayan orman yangınları özellikle geçen yıl Kastamonu bölgesinde önemli zarara neden olduğunu ifade eden Milletvekili Hasan Baltacı, “Kastamonu’da yangın sezonu boyunca en az 1 yangın söndürme helikopterinin hazır bulundurulması bir zorunluluktu. Kastamonu’muza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Hasan Baltacı bu konuda yaptığı açıklamada şunları söyledi:
2020’de 189 yangında Bin 934 Hektar Orman Alanı Kül Oldu
“Bilindiği gibi Kastamonu 873 bin 651 hektar ile Türkiye’nin en çok orman alanına sahip ilk iki ilinden biri konumunda bulunuyor. Sahip olduğu koru ormanları bakımından da Türkiye’de başı çekiyor. Bölgemiz ormanlarında çıkan her bir yangına coğrafi koşullar nedeniyle kısa sürede müdahale etmek mümkün olmadığı için çıkan herhangi bir yangın sık orman yapısının da etkisiyle çok çabuk büyüyebiliyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle mevsimsel olarak süresi uzayan orman yangınları özellikle geçen yıl Kastamonu bölgesinde önemli zarara neden oldu. Ülkemizde 3 bin 250 orman yangının meydana geldiği ve 19 bin 996 hektar orman alanının zarar gördüğü 2020 yılında sadece Kastamonu bölgesinde 189 orman yangınında bin 934 hektar orman alanımız ne yazık ki kül oldu. Orman teşkilatımızın canhıraş mücadelesine ve tüm çaba ile fedakârlıklarına rağmen bu büyüklükte bir orman alanımızı kaybettik. Yangın durumunda il dışından yönlendirilen yangın söndürme helikopteri ya da helikopterleri Kastamonu’ya gelene kadar önemli bir zaman kaybı yaşandığına şehir olarak şahit olduk. Kimi yangınlar 48 saat, kimi yangınlar ise 72 saatte ancak kontrol altına alınabildi.”
Mücadelemizde Başarılı Olmanın Mutluluğunu Yaşıyoruz
“Bu noktada yangınlara ilk anda havadan müdahale edilmesinin önemine hep dikkat çektik. Uzunca bir süredir de Kastamonu bölgesindeki yangınlara havadan müdahale edilebilmesi için en az 1 yangın söndürme helikopterinin Kastamonu’da hazır bulundurulmasının bir zorunluluk olduğunu dile getirdik. Bu yönde de Orman Genel Müdürümüz Bekir Karacabey ile görüşmelerimiz oldu. Kendisini ziyaret edip Kastamonu’nun bu talebini bizzat ilettik. Yine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye de verdiğimiz birçok soru önergesi ile konunun önemi hakkında bilgi aktardık, bakanlık olarak desteğini istedik. Mücadelemizde başarılı olduk, bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün Kastamonu’nun hakkı olan bir hizmeti aldığını görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yangın sezonlarında Kastamonu’da yangın söndürme helikopterinin hazır bulundurulması bir zorunluluktu ve bu hizmetten artık Kastamonu’muz yararlanacak. Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğümüze ait Ardıçlık deposunda 1 Temmuz’dan sonra bir yangın söndürme helikopterinin hazır bulundurulacağı haberi bizleri çok sevindirdi. Kastamonu’muza hayırlı olsun.”
Satış Gelirlerinin %12’si Kastamonu Ormanlarından
“Bu hizmet Kastamonu için bir zorunluluktu derken, Kastamonu’nun hakkıydı derken laf olsun torba dolsun diye bunu söylemiyoruz. Kastamonu ormanları, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, orman teşkilatının lokomotifi ve amiral gemisidir. Neden amiral gemisidir? 2010-2019 yılları arasındaki satış geliri 28 milyar 523 milyon 225 bin 442 lira olan Orman Genel Müdürlüğü’nün 28 bölge müdürlüğünden biri olan Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nün aynı süre zarfındaki satış geliri ise 3 milyar 338 milyon 413 bin 425 liradır. Bu rakamlar dikkate alındığında Orman Genel Müdürlüğü, her yıl orman satışı gelirlerinin yaklaşık yüzde 12’sini Kastamonu ormanlarından, 28 bölge müdürlüğünden biri olan Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nden elde ediyor. Bu nedenle Kastamonu bölgesindeki ormanları korumak için bakanlık ve genel müdürlüğün hiçbir mali yükümlülükten kaçınmaması gerekiyordu. İşte bu yüzden bu hizmet Kastamonu’nun hakkıydı. Kastamonu’nun bu önemli talebine duyarsız kalmayan Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ve özellikle Orman Genel Müdürümüz Bekir Karacabey’e tüm hemşerilerimiz adına teşekkür ediyorum.”
CHP PM Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan BALTACI, 08.12.2020 tarihinde Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’i makamında ziyaret edip, 2021 yılı yangın sezonunda Kastamonu’ya yangın söndürme helikopteri tahsis edilmesi konusunda destek istemişti. Milletvekili Baltacı aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye konunun önemine ilişkin soru önergeleriyle bilgi aktarımında bulunmuştu.