featured
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Tarih tekerrür edecek…

Tarih tekerrür edecek…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği kahramanlıkla Türk kadınının fedakârlık sembollerinden biri olan Şehit Şerife Bacı ölümünün 94. yıldönümünde İstanbul’da ilk kez yoğun katılımla anılacak.

Şehit Şerife Bacı Platformu’nun “İstiklal Yolu Kahramanları ve Şehit Şerife Bacı Anma Günü” adı altında düzenleyeceği etkinlik, 20 Şubat Cuma akşamı saat 19.30’da Zeytinburnu Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayacak programda, Kurtuluş Savaşı’nın canlandırılacağı tiyatro gösterisi ve ‘İstiklal Yolunun Kurtuluş Savaşındaki Önemi’ konulu konferans yer alacak. Seydilerli işadamları Akif ve Şerafettin Özkan’ın sahibi olduğu İmren Ticaret’in ana sponsorluğunda ve hemşeri derneklerinin katkıları ile gerçekleşecek etkinlikte ayrıca Abdullah Civliz kahramanlık türkülerini seslendirecek.

Şerife Bacı kimdir?

Kurtuluş Savaşı’nda cephede savaşamayan yaşlı erkek ve kadınlar silah ve cephanelerin Kastamonu üzerinden Ankara’ya ulaştırılmasında insanüstü çaba sarf etmiştir. Bu kahramanlar arasında olan Şerife Bacı, 1921 yılının çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü günlerde İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşırken, Kastamonu Kışlası önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur. Anlatılan odur ki; Kağnı arabasına siper olan Şehit Şerife Bacı’yı bebeğin ağlama sesiyle fark eden askerler, cephanenin battaniye ile örtüldüğünü, bebeğin ise cephanelerin arasındaki kuru otlara yatırılmış olduğunu görmüştür

“İstiklal Yolu”

Modern ordulara sahip işgal devletleri ekonomik bakımdan fakir Türk Milletinin, asker-sivil (toplama) çete direnişlerinin saman alevi gibi olduğunu ve savaş teçhizatı yokluğu sebebiyle fazla sürdüremeyeceklerini zannediyorlardı. Fakat işgal kuvvetleri bilmiyorlardı ki maneviyatı çok zengin Türk milleti birbirine kenetlenmiş, sadece cephede değil, cephenin gerisinde kalanlarla da ailece savaşıyordu.344 kilometre uzunluğunda coğrafi olarak zorlu bir güzergâhtan oluşan İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik, Ankara hattı; İstiklal Savaşı’nın cephe gerisinin en önemli lojistik yoluydu. Savaş boyunca İnebolu açıklarına gemilerle gelen cephane ve silahlar kayıklarla İnebolu’ya taşınmış, Kastamonu kadınları tarafından zor şartlarda cepheye taşınmıştır.

Bu yoldan batı cephesindeki savaşın kaderini etkileyecek kadar silah ve cephane taşınmıştır. Bu gerçeği Başkumandan Mustafa Kemal’in “Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da; Kulağım İnebolu’da” sözü yeterince anlatmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!