Kastamonu Valisi Avni Çakır, Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Karadeniz’e gündemi değerlendirdi.
Kış aylarında boş olan köylerin orman istilasına maruz kaldığını ifade eden Kastamonu Valisi Avni Çakır, memlekete sadece tatil amacıyla değil, üretimi de düşünerek yerleşilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Korana virüs salgını sonrası Kastamonu’da yaşayanların sayısının da arttığını bildiren Vali Avni Çakır, “Kastamonu geçtiğimiz yıl rekor sayıda hemşerisini misafir etti. Bundan sonraki yıllarda da bu rakam artarak devam edecek. Gelen taleplerden bunu görüyoruz; insanlar eski evlerini onarıyor, yeni ev için arsa arayışları bulunuyor. Ancak gelenler tatil amaçlı olduklarından ticari bir faaliyet güdüsü taşımıyor. Kastamonu Karadeniz iklimine sahip. Doğal olarak işlenmeyen tarlalarda 3-5 yıl sonra kendiliğinden çam bitmeye başlıyor, orman köyün içine kadar geliyor. Bin 54 köyümüz var bağlılarıyla beraber 3 bin 637 yerleşim yeri mevcut. Bizim tek tek buraları ormandan temizleme imkanımız yok. Bunu önleyebilmemiz için hemşehrilerimizin memleketlerinde daha uzun süreli vakit geçirmeleri gerekiyor. Hemşerilerimiz burayı tatil yerinden ziyade ikinci evi olarak görür, en az 6 ay kalırsa bu sıkıntı kendiliğinden kalkar.” dedi.
Bazı dezavantajlarımız var
Korona virüs vakalarının en yoğun görülen iller arasında yer almasının başlıca nedeninin nüfusun sürekli artmasından ve yaşlı oranın fazlalığından kaynaklandığını vurgulayan Çakır, “Sürece orta risk grubunda başladık. Onun da öncesinde vakaların en düşük görüldüğü illerden biriydik. Tam kapanma evveli kontrollü normalleşme sürecinde vaka sayıları hızla ilerledi. Alacağınız tedbirlerle süreci yönlendirebiliyorsunuz ama virüsün kendi içerisinde belli dönemlerde pik yapma ya da sürü bağışıklığını belli bir seviyeye getirmediğimiz sürece ne yaparsanız yapın, virüs yine pik yapabiliyor. Türkiye’nin diğer illerinde hangi tedbirler alınıyorsa Kastamonu’da da aynısı uygulanıyor. Ancak bazı dezavantajlarımız var; dışarıya yoğun göç vermiş bir iliz. İnsanların memleketleriyle ilişkileri her zaman yoğun yaşanmış. Yani giden insanlar yılın belli bir döneminde memleketlerine mutlaka geliyorlar. Öte yandan yaş ortalaması Türkiye’nin en yüksek olan ikinci iliyiz. Bu sebeple de hastaneye yatış oranlarımız yüksek oluyor.” diye konuştu.
Nüfusun yüzde 25’i aşı oldu
Vali Avni Çakır, Kastamonu’da nüfusun yüzde 25’inin aşı olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Aşılamada en iyi illerden bir tanesiyiz; neredeyse 100 bin vatandaşımız birinci dozu oldu. İkinci dozla beraber 170 bin aşılama yaptık. Aşıda 65 yaş üstü yüzde 85, 65 yaş civarı yüzde 75 oranındaki sevideyiz. Şu zamana kadar toplam nüfusumuzun yüzde 25’ine aşı yapıldı.”
Haber: İSTAMONU I ÖZEL