Kastamonu Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin, sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.
Kastamonu Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin, sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.
Kutlu, Barutçuoğlu alış veriş merkezinde ”9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla kurulan standın açılışında yaptığı konuşmada, dünyada her yıl kansere bağlı 7 milyon 600 bin kişinin öldüğünü belirterek, bunun 4 milyonunu erken ölümlerin oluşturduğunu ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2025 yılına doğru stratejiler geliştirilmesi ve sağlık politikalarıyla bunların desteklenmesi durumunda 1 milyon 500 bin kansere bağlı erken ölümün engellenebileceğini tahmin ettiğini aktaran Kutlu, şöyle konuştu:
”Sigara dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerin başında gelmektedir. Her yıl yaklaşık 5 milyon kişi, sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara, kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülmektedir.”
Kutlu, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM) bünyesinde, meme ve servis kanserlerine karşı tarama hizmetlerini ücretsiz verdiklerini vurgulayarak, KETEM’in kurulduğu günden bu yana Kastamonu’da 5 bin tarama yaptığını söyledi.
Taramalarda, 11 meme kanseri ve 1 rahim ağzı kanseri erken tanısı koyduklarını aktaran Kutlu, tanı konulan hastaların tedavilerinin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirtti.
Hedeflerinin Kastamonu’da 50 bin tarama rakamına ulaşmak olduğunun altını çizen Kutlu, ”Bunun için de ekibimiz çalışıyor. Günümüzde birçok kanser hastalığının çaresi var. Ancak tüm hastalıklarda olduğu gibi kanserde de erken teşhis çok önemli” diye konuştu.